Illegális bevándorlás

Újabb illegális tábort számoltak fel Észak-Franciaországban

Újabb illegális migránstábort számoltak fel kedden a francia hatóságok az észak-franciaországi Grande-Synthe-ben, ahol több százan éltek sátrakban.

2017.09.19 13:35MTI
hirdetés

Az embereket buszokkal befogadóközpontokba szállítják át - közölték rendőrségi források.

Hétfőn a közeli Norrent-Fontes település közelében szüntettek meg a hatóságok egy spontán kialakult sátortábort, ahonnan 85 embert szállítottak el a megyei ellátóhelyekre.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) tájékoztatása szerint kedden több mint négyszáz embert helyeztek el menekültszállásokon, miután Grande-Synthe-ben egyre hidegebbre fordult az idő. A kiürítést mintegy kétszáz rendőr biztosította.

A táborhoz közeli A16-os autópályán a forgalomban jelentős fennakadások voltak, miután a migránsok egy része a rendőrség szerint nem kíván befogadóhelyre menni, és az autópályán próbált elmenekülni a rendőri intézkedés elöl.

Helyszíni tudósítások szerint mintegy negyven nő és több mint ötven gyerek is élt a sátortáborban, amelynek felszámolását Damien Careme, a település polgármestere és Gérard Collomb belügyminiszter együtt kezdeményezte.

Másfél évvel ezelőtt a helyi önkormányzat itt nyitotta meg az első humanitárius, a nemzetközi normáknak megfelelő menekülttábort Franciaországban, alig negyven kilométerre Calais-tól. A tábort az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet és Grand-Synthe önkormányzata finanszírozta. A telep azonban áprilisban leégett, s azóta ismét illegális sátortáborokat kezdtek kialakítani az újonnan érkező migránsok.

A francia hatóságok tavaly ősszel felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i tábort, amelynek több ezer lakóját Franciaország-szerte kialakított menekültszállásokon helyezték el. Időközben azonban ismét számos illegális bevándorló tartózkodik az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környékén. A migránsok abban reménykednek, hogy észrevétlenül Nagy-Britanniába juthatnak, amitől életkörülményeik javulását várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.