Terrorizmus

Idén 11 merényletet hiúsítottak meg Franciaországban

A fenyegetettség továbbra is jelen van.

2017.09.08 14:35MTI
hirdetés

Tizenegy merényletet hiúsítottak meg idén a hatóságok Franciaországban, ahol továbbra is jelen van a fenyegetettség - mondta pénteken Gérard Collomb belügyminiszter a francia titkosszolgálatok új vezetőjének, Laurent Nuneznek a beiktatása alkalmából.

Legutóbb múlt héten Párizs egyik északi elővárosában, Saint-Ouenben hiúsítottak meg egy támadást, amikor egy férfi a rendőri erőkre akart támadni.

"Tizenegy támadást meghiúsítottunk az év eleje óta, és természetesen holnap megtörténhet ugyanaz Franciaországban, ami Barcelonában történt" - mondta a tárcavezető a 16 áldozatot követelő augusztus 17-i gázolásos merényletet említve.

"Jól látható a fenyegetettség jelentősége és az egyensúly, amelyet a biztonság és a szabadság között kell megtalálni" - hangsúlyozta Gérard Collomb, utalva az új terrorelhárítási törvénytervezetre, amelyet októberben vitat meg a nemzetgyűlés, s amellyel lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-jén ér véget.

A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét. A baloldali pártok, a bírói és ügyvédi szervezetek, valamint egyesületek viszont tartanak az emberi jogok szabadságának korlátozásától. Az Emberi Jogok Ligája szerint az új törvénnyel Franciaországban állandósulni fog a rendkívüli állapot.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a titkosszolgálatok állománya: 2013 és 2018 között 1200 új munkahely jön létre, s 4368 főre emelkedik a foglalkoztatottak száma.

"Jóllehet az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem természetesen a legfőbb prioritás, a titkosszolgálatoknak a fenyegetettség más formáival szemben is aktívan kell lépniük" - mondta a miniszter, az elhárításra és az internetes támadásokra utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.