Demonstráció

Csendőrökkel erősítik a biztonsági ellenőrzést a barcelonai repülőtéren a dolgozók sztrájkja miatt

A dolgozók akciója egy napon összesen 524 járatot és több mint 83 ezer utast érint.

2017.08.12 04:31MTI
hirdetés

Csendőrökkel erősítik jövő hétfőtől a biztonsági ellenőrzést a barcelonai El Prat repülőtéren, ahol az átvizsgálásért felelős személyzet egy hete kezdett részleges sztrájkot - jelentette be Ínigo de la Serna, spanyol fejlesztési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Barcelonában.

A tárcavezető a minisztérium krízisbizottságának ülése után beszélt arról, hogy a rend és a biztonság garantálása érdekében hozták meg ezt a döntést, mivel hétfőtől a munkabeszüntetés átvált folyamatos és határozatlan idejű sztrájkra, ha addig nincs megállapodás a felek között.

A biztonsági ellenőrök munkáltatójuktól az Eulen nevű cégtől létszámuk 100 fővel növelését és bérük 350 eurós emelését követelik.

A La Vanguardia című katalán napilap információ szerint havi fizetésük jelenleg 900-1100 euró között van.

A tárgyalások már egy hete tartanak, mindennap, bár az álláspontok közeledtek, megoldás eddig nem született.

A sztrájkbizottság csütörtökön négy lehetséges elképzelésről szavaztatta a dolgozókat, de közülük csak kettőt tárgyaltak meg előzetesen a munkáltatóval. A legtöbb voksot kapott javaslat nem ezek közül került ki.

A fejlesztési miniszter kritikával illette a sztrájkbizottság ezen lépését, amelyet bírált a cég és a dolgozók közötti közvetítésben közreműködő katalán kormányzat is, újabb szavazást követelve.

Josep Rull, katalán kormányszóvivő továbbá felajánlotta a spanyol kormánynak a katalán rendőrség közreműködését is a repülőtéren.

Annak ellenére, hogy a kormányzat 90 százalékon határozta meg a sztrájk alatt elvárt minimális szolgáltatásokat, pénteken a négyszer egy órás munkabeszüntetés miatt 60-75 percesre nőtt a várakozási idő a biztonsági ellenőrzésnél, amelyre átlagosan 20 percet kell számolni a barcelonai repülőtéren.

A dolgozók akciója ezen a napon összesen 524 járatot és több mint 83 ezer utast érint.

A barcelonai repülőtéren a schengeni határellenőrzés szigorítása óta ismétlődnek a fennakadások és alakulnak ki időről-időre hosszú, akár órákig tartó sorok a biztonsági kapuknál, mivel a vizsgálat a korábbinál alaposabb és több időt vesz igénybe.

A 48 spanyolországi repülőtérből 21 helyen az Eulen nevű cég dolgozói végzik a biztonsági ellenőrzést. La Coruna városában a reptér dolgozói augusztus 20-án tartanak részleges sztrájkot követelve munkakörülményeik javítását és bérük emelését. Aznapra Santiago de Compostela repülőterének biztonsági ellenőrei is részleges sztrájkot hirdettek, ők a Prosegur alkalmazottai, amely 17 spanyol reptéren van jelen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.