Vatikán

Félmillió dolláros segélyt küld Ferenc pápa Dél-Szudánba

A Pápa Dél-Szudánért elnevezésű segélycsomag mintegy félmillió dollárral járul hozzá az afrikai államban már folyamatban levő, egyházi szervezetek és intézmények működtette humanitárius projektekhez az egészségügy, a mezőgazdaság és az oktatás terén.

2017.06.21 15:16MTI

Mintegy félmillió dolláros egészségügyi, mezőgazdasági és oktatási segítséggel támogatja Dél-Szudán lakosságát Ferenc pápa - derül ki a Pápa Dél-Szudánért nevű humanitárius projektből, amelyet szerdán mutattak be a Vatikánban.

A segélyprogramot bemutató Peter Turkson bíboros, a vatikáni Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának elnöke elmondta, hogy Ferenc pápa személyesen akart közel lenni Dél-Szudán szenvedő lakosságához, de a katolikus egyházfő idén októberre tervezett látogatását egyelőre elhalasztották az afrikai országban dúló konfliktusok miatt.

A pápa nem mondott le arról, hogy elmenjen Dél-Szudánba, de addig is segíteni igyekszik - hangsúlyozta Turkson bíboros. Hozzátette, ghánai születésűként büszke arra, hogy a Dél-Szudánt támogató egyházi projektet képviselheti.

A Pápa Dél-Szudánért elnevezésű segélycsomag mintegy félmillió dollárral járul hozzá az afrikai államban már folyamatban levő, egyházi szervezetek és intézmények működtette humanitárius projektekhez az egészségügy, a mezőgazdaság és az oktatás terén. Mások mellett két dél-szudáni kórház részesül a pénzből, amely vetőmag és mezőgazdasági eszközök beszerzését is szolgálja, valamint oktatási és képzési programokat, például tanítók, szülésznők és földművesek képzését.

A Vatikán közlése szerint az összeg a mindenkori pápa által jótékonyságra felhasználható pénzadományokból származik, az Átfogó Emberi Fejlődés hivatalától, valamint magánszemélyektől.

A mintegy 13 millió lakosú Dél-Szudánban az ENSZ szerdai adatai szerint 6 millióan éheznek. Bolygónk egyik legsúlyosabb humanitárius válsága zajlik a törzsi konfliktusok és 2013 óta polgárháború dúlta országban, ahonnan 1,8 millióan vándoroltak a közeli Ugandába, Kenyába, Etiópiába és Szudánba, jelentős többségükben gyerekek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.