USA

Észre sem vették, hogy beomlott az atomhulladék-tároló teteje

Beomlott egy radioaktívhulladék-tároló teteje az Egyesül Államokbeli Hanfordban. Az omlást napokig nem vette észre senki.

2017.05.13 11:40ma.hu

Az esetet kedden vették észre, de valószínűleg több nappal ezelőtt történt. A kormány szerint nem jutott sugárzás a környezetbe, mert a beomló föld lezárta az alagutat. Azt ugyanakkor még vizsgálják, hogy magát az omlást mi okozhatta.

Egy, az NBC-nek nyilatkozó szakértő szerint elfogadhatatlan, hogy ilyen megtörténhet, hiszen napokig szivároghatott volna a sugárzás a felszínre, úgy, hogy nem is tudnak róla.

A hulladéklerakó egyébként vasúti vagonok, mozdonyok temetője, melyekkel 1956 és 1988 között szállítottak plutóniumot atomerőműveknek. A munkálatok során ezek a járművek átvették a sugárzást, ezért kellett eltemetni mindet.

Egy vizsgálat már korábban megállapította, hogy veszélyes, felújítása, és a vagonok elszállítása tervben is volt, ám többször elhalasztották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.