Cseh kormányválság

Eredmény nélkül ért véget a cseh államfő és a koalíciós pártvezetők találkozója

A szociáldemokrata cseh miniszterelnök egy hete jelentette be, hogy napokon belül benyújtja kormánya lemondását.

2017.05.10 21:19MTI

Konkrét eredmény nélkül ért véget szerdán este Milos Zeman államfő és a koalíciós pártvezetők konzultációja a cseh kormányválság megoldásáról.

"Egyelőre minden fél ragaszkodik az álláspontjához" - közölte Milan Chovanec, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) első alelnöke a kétórás megbeszélés után.

Milos Zeman és a koalíciós pártok vezetői a Prágától 110 kilométerre északra fekvő Liberecben találkoztak, ahol az államfő vidéki munkalátogatáson van. Zeman két javaslattal érkezett a találkozóra.

Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke szerint a találkozón mindhárom koalíciós párt elutasította egy előrehozott választás kiírását, amit Zeman vetett fel. Az államfő a találkozón tett még egy javaslatot a válság megoldására, de arról a pártvezetők előbb pártjuk elnökségét kívánják tájékoztatni.

A szociáldemokratákat azért képviselte Chovanec belügyminiszter, mert Bohuslav Sobotka kormányfő-miniszterelnök délután kétnapos luxemburgi látogatásra utazott. Sobotka később azzal vádolta meg Zemant, hogy szándékosan időzítette a találkozót arra az időre, amikor ő azon nem vehetett részt.

Milos Zeman szóvivője ezt visszautasította. "Az államfő a találkozó összehívásával folytatja politikai konzultácóit a miniszterelnök által előidézett helyzet megnyugtatása érdekében" - indokolta a találkozó megtartását Jirí Ovcácek.

A szociáldemokrata cseh miniszterelnök egy hete jelentette be, hogy napokon belül benyújtja kormánya lemondását, mivel nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak, és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni. A tervezett csütörtöki időpontban azonban Sobotka nem nyújtotta be lemondását, Milos Zeman államfő pedig úgy vélekedett, hogy a hárompárti cseh kormánynak az októberre kiírt választásokig hivatalában kellene maradnia, s egyedül a miniszterelnöknek kellene távoznia a kormányból. Sobotka pénteken visszalépett eredeti lemondási szándékától, s ehelyett Babis leváltását követelte az államfőtől.

Andrej Babist adócsalással és a korábban tulajdonában lévő sajtóorgánumok saját politikai céljaira való törvénytelen kihasználásával gyanúsítják. Babis a vádakat elutasítja, s azt állítja: politikai kampány folyik ellene, ezért nem kíván lemondani. Az államfővel való találkozón megismételte, hogy önként nem mond le.

Milos Zeman korábban közölte, hogy Babis ügyével Kínából történő visszatérése, május 18-a után fog foglalkozni, ami a szociáldemokratáknak nem tetszik. Sobotka szerdán bejelentette: amennyiben Zeman nem lép időben, jogértelmezési eljárást kezdeményez ellene az alkotmánybíróságon. Szerinte ugyanis Zeman tétlenségével akadályozza kormányfői feladatai teljesítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.