Terror

Feltételezett iszlamistákat vettek őrizetbe Katalóniában

Fegyveres harcra, öngyilkos merényletre buzdító videókat osztottak meg az interneten, ők maguk pedig a szír-iraki konfliktuszónában akartak mártírrá válni.

2017.05.08 13:54MTI
Fotó: AFP

Két feltételezett iszlamistát vett őrizetbe a rendőrség a katalán Badalona és Salou városában - közölte a spanyol belügyminisztérium hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a 21 és 32 éves marokkói állampolgárok személyes környezetükben és az internetes közösségi oldalakon propagálták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tanait, valamint igyekeztek a csoport számára újabb tagokat toborozni.

Fegyveres harcra, öngyilkos merényletre buzdító videókat, fényképeket osztottak meg az interneten, ők maguk pedig a szír-iraki konfliktuszónában akartak mártírrá válni.

A spanyol akcióval párhuzamosan a marokkói hatóságok is őrizetbe vettek egy férfit Tangerben, aki kapcsolatban állt a Katalóniában elfogott két férfival - írta közleményében a minisztérium.

Spanyolországban legutóbb két hete vettek őrizetbe kilenc feltételezett dzsihadistát, akik közül négyről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állhattak a tavalyi márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel.

A dél-európai ország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán. Azóta a spanyol hatóságok több mint kétszáz embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.