Sewol komp

Három év után megkezdték a halottak felkutatását a felszínre hozott kompban

Az utasok többsége középiskolás diák volt. A katasztrófát 172 ember élte túl, 295-en meghaltak, és 9 ember sosem került elő.

2017.04.19 07:57MTI
hirdetés

Nemrégiben emeltek ki a vízből a három éve elsüllyedt Sewol komp testét Dél-Koreában. A hajó testén több lyukat vágtak, a mentőalakulatok megkezdték a holttestek felkutatását. A kutatóknál kamera van, ami élő képet közvetít, így a hozzátartozók is követhetik az eseményeket.

Fotó: AFP

A tragédia 2014. április 16-án történt. A 6800 tonnás Sewol komp Incshonból Dzsedzsu szigetére tartott, fedélzetén 476 utassal.

A hajó helyi idő szerint délelőtt 9 óra körül adott le vészjelzéseket kb. 3 km-re Kvanmedo szigetétől, majd hamarosan felborult, és két óra alatt elsüllyedt. Az utasok többsége középiskolás diák volt.

A katasztrófát 172 ember élte túl, 295-en meghaltak, és 9 ember sosem került elő.

A komp kapitányát, Li Dzsun Szokot életfogytig tartó börtönre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A hajót csak idén sikerült kiemelni a tengerből, és egy szárazdokkba vitték. A munkások kilenc lyukat vágtak a hajótestbe, hogy bejussanak a harmadik, illetve negyedik emeleten lévő kabinokba.

A mentőalakulat emberei a sisakjukra kamerát rögzítettek, így élő adásban közvetítik a látottakat. Ezeket az eltűnt emberek hozzátartozói is láthatják. Az első felvételeken idáig csak összezúzódott falakat és szétroncsolódott szerkezeteket lehetett látni. A tengerészeti és halászati minisztérium tisztviselője szerint az akció sokáig elhúzódhat. Minden attól függ, hogy milyen állapotban van a hajó belseje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.