Hadgyakorlat

Japán legnagyobb hadihajójával megy a Dél-kínai-tengerre

Három hónapig tartó gyakorlatra a Dél-kínai-tengerre küldi Japán a legnagyobb hadihajóját májusban.

2017.03.13 13:06MTI

A hosszú misszióval tesztelni akarják a két évvel ezelőtt hadrendbe állított Izumo helikopterhordozó képességeit. A hadihajó útja során ki fog kötni Szingapúrban, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán, majd júliusban csatlakozik az indiai és amerikai hadihajók Malabar nevű közös haditengerészeti gyakorlatához az Indiai-óceánon. Az Izumo augusztusban tér vissza Japánba - közölték a források.

A japán haditengerészet büszkesége, az Izumo (Fotó: EPA/Franck Robichon)

A Dél-kínai-tenger vitatott vizeinek szinte teljes egészére Kína tart igényt, de egyes területeket Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és Brunei is magának követel. A vizeken a világ hajóforgalmának egyharmadát bonyolítják le, évente 5000 milliárd dollár értékű áru halad át rajta. A tenger halászati szempontból is jelentős, a tengeri talapzat pedig hatalmas kőolaj- és földgáztartalékokat rejt.

Japánnak nincsenek területi igényei a Dél-kínai-tengeren, viszont a Kelet-kínai-tengeren van területi vitája Kínával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.