EU-bíróság

Nem adhatók át másik tagállamnak a menedékkérők, ha az egészségük romlásával járna

Egy állapotos szíriai nő ügye az előzmény.

2017.02.16 17:01MTI

Nem adhatók át a súlyosan beteg menedékkérők a kérelmük elbírálásáért felelős uniós tagállamnak, ha az vélhetően egészségi állapotuk jelentős romlásával járna - mondta ki csütörtökön az Európai Unió Bírósága.

Az ügy előzménye, hogy egy egyiptomi férfi és egy várandós szíriai nő szabályos vízummal beutazott Horvátországba, majd onnan hamis papírokkal továbbment a szomszédos Szlovéniába, amely - Horvátországgal ellentétben - része a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetnek.

A pár menedékkérelmet nyújtott be Szlovéniában, de a hatóságok elutasították a kérelmük elbírálását, arra hivatkozva, hogy a hatályos uniós szabályok értelmében ez Horvátország felelőssége, valamint elrendelték a visszaszállításukat Horvátországba.

A menedékkérők szerint azonban Horvátországban olyan rendszerszintű hiányosságai vannak a menekültügyi eljárásnak és a befogadási feltételeknek, amelyek átadásuk esetén embertelen és megalázó bánásmódnak tennék ki őket, különös tekintettel a szíriai nő aggasztó egészségi állapotára.

Csütörtökön kihirdetett ítéletében a luxembourgi székhelyű bíróság megállapította, egy menedékkérő ilyen esetben csak akkor adható át, ha ez nem jár azzal, hogy az érintett embertelen vagy megalázó bánásmód veszélyének lesz kitéve. Ha egy súlyos mentális vagy testi betegségben szenvedő menedékkérő átadása valószínűsíthetően az egészségi állapotának jelentős és vissza nem fordítható romlásával járna, úgy az átadás embertelen és megalázó bánásmódnak minősül.

A hatóságok feladata a kételyek eloszlatása azzal kapcsolatosan, hogy az átadás hatással lenne az érintett személy egészségére. Abban az esetben, ha egy menedékkérő egészségi állapotában rövid távon nem várható javulás vagy ha a menekültügyi eljárás felfüggesztése az állapota romlásának veszélyét hordozza, úgy a visszatoloncolást eredetileg tervező tagállam maga is kivizsgálhatja a kérelmet.

A törvényszék végül hangsúlyozta, semmi jel nem utal arra, hogy Horvátországban a menekültügyi eljárásnak és a befogadási feltételeknek hiányosságai lennének az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés tekintetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.