Lengyelország

Újabb holttestek kerültek elő a beomlott bányából

A KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.

2016.11.30 14:29MTI

Négyre nőtt a lengyelországi bányaomlás halálos áldozatainak a száma, további négy bányász mentése folyamatban van - közölte szerdán a lengyel közszolgálati televízióval Pawel Markowski, az alsó-sziléziai Rudna rézbánya igazgatója.

A KGHM Polska Miedz rézbánya (fotó: Reuters)

Az állami tulajdonú KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.

A tárna mélyén szerdára virradóra egy bányász holttestére bukkantak, egy vájár pedig kórházban halt bele sérüléseibe. Szerdán délelőtt további két holttest került elő – közölte a TVP Info közszolgálati hírtelevízióval Markowski.

Jelenleg öt kimentett bányászt ápolnak kórházban, állapotuk stabil. Markowski elmondta: műszerek segítségével megközelítőleg meghatározták a keresett négy bányász helyét, a 45 fős mentőcsapat további omlásokat elkerülendő, nehéz munkagépek alkalmazása nélkül, kézi munkaeszközökkel dolgozik.

A tragédia helyszínét felkeresi szerdán Beata Szydlo lengyel kormányfő. Andrzej Duda államfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. A meghalt bányászok emléke előtt szerda reggel tisztelgett a lengyel parlament, a szejm.

A KGHM azt közölte szerda reggel, hogy a 3,4 fokozatú rengés okozta omlásban rendkívül nagy károk keletkeztek. A földmozgás fészke 1,5 kilométeres mélységben volt.

A TVP Infónak nyilatkozó szakértők szerint a KGHM alsó-sziléziai bányáinak térségében évente mintegy 19 ezer mélységi, közel 60 földszínen is érezhető rengés következik be a kitermelés természetes velejárójaként. Ezek egy része előre kiszámítható, a keddi földmozgás azonban nem volt ilyen. A bányaomlás pontos körülményeit az állami bányafelügyelő hivatal (WUG) által felállított bizottság fogja vizsgálni.

A világ kilencedik legjelentősebb réztermelőjének számító KGHM-nek a Polkowice község térségében létesített Rudna rézbányája a legnagyobb Európában, évente mintegy 12 millió tonna rézércet termelnek itt ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.