Moszul ostroma

Az Iszlám Állam fogságába esett az iraki erők több száz tagja

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet foglyul ejtette az iraki biztonsági erők 295 egykori tagját és 1500 családot Moszul környékén.

2016.11.08 14:07MTI

A kiköltöztetett és elrabolt embereket a dzsihadisták “valószínűleg élőpajzsként akarják felhasználni, vagy meg akarják gyilkolni őket” – figyelmeztetett Ravina Shamdasani, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője. A túszejtést a múlt héten hajtották végre, miután az iraki elitalakulatok behatoltak Moszul keleti negyedeibe.

A moszuli offenzíva október 17-én kezdődött meg az iraki kormányerők, illetve síita, szunnita és kurd milíciák részvételével, nemzetközi légi támogatás mellett. Az iraki biztonsági erők 100 egykori tagját november 3-án rabolták el a Moszultól 20 kilométerre nyugatra fekvő Mavali faluból. 195 társukat november 1. és 4. között ejtették túszul Tal-Afar körzetben.

Október 17-én vette kezdetét Moszul ostroma (Fotó: Reuters)

Eközben iraki nyomozók egy tömegsírt vizsgáltak kedden a Moszultól 30 kilométerre fekvő Hammám el-Alilban. A települést előző nap elfoglaló iraki erők szúrós szagra figyeltek fel. Egy buldózer meglazította a talajt, és oszló tetemeket, műanyag zacskókat, foszladozó ruhákat és plüssállatokat fordított ki belőle. A helyszínen tartózkodó tisztségviselők szerint mintegy száz holttest feküdhet a tömegsírban.

Az Iszlám Állam számtalan mészárlást hajtott végre az általa elfoglalt szíriai és iraki területeken, ezek közül többet videóra vett és megosztott az interneten elrettentésképpen.

Az ENSZ-szóvivő elmondta: vizsgálják, hogy a tömegsírba esetleg azt az 50 rendőrtisztet temették-e, akiket ugyanebben a térségben gyilkoltak meg a dzsihadisták az előző hónapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.