Terrorizmus

Több száz embert végzett ki az IÁ, összegyűjtik a gyerekeket

A 9 év feletti gyerekekből katonákat képeznek.

2016.11.04 14:56MTI

Több száz embert, köztük dezertőröket, katonákat és volt kormányzati alkalmazottakat végzett ki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Moszul környékén - közölte Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogokért felelős szóvivője pénteken.

A szélsőségesek 50 dezertőrrel és 180 volt kormányzati alkalmazottal végeztek, valamint Moszultól délre beszivárogtak a hadsereg soraiba, és a biztonsági erők hét tagját meggyilkolták. Az IÁ harcosai péntek kora reggel átkeltek a Tigris folyón, és Moszultól 90 kilométerre, Sarkat térségében összecsaptak a biztonsági erők tagjaival. A szélsőségesek robbanószerkezeteket hagytak maguk után - közölte a helyi rendőrség.

Az iraki erők szeptemberben foglalták vissza Sarkatot, de a dzsihadisták kisebb csoportjainak időnként sikerül beszivárogni a kormány ellenőrzése alatt álló területekre. Az Iszlám Állam utolsó iraki bástyájának számító Moszul ellen indított offenzíva október 17-i kezdete óta a szélsőségesek több hasonló akciót hajtottak már végre elterelésképpen.

Eközben az IÁ 1600 embert szállított át Hammam al-Alilból Tal-Afarba, akiket valószínűleg élőpajzsként akar majd felhasználni. A szélsőségesek ugyanerről a településről 150 családot hurcoltak át Moszulba szerdán, a lakosságot pedig felszólították, hogy adják át gyerekeiket, különös tekintettel a 9 kilenc év feletti fiúkra. Az ENSZ-szóvivő attól tart, hogy a dzsihadisták katonákat képeznének ki a kiskorúakból.

Shamdasani arra is felhívta a figyelmet, hogy az IÁ 400 kurd, jazidi és síita nőt tart fogva Tal-Afarban, valamint legalább 200 emberrel végzett Moszulban. A szélsőségesek mellett a légicsapások sem kímélik a civileket: szerda este négy nő életét vesztette, 17 civil pedig megsebesült a Moszul keleti részén található Kudsz negyedben egy bombázás során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.