Húsz ország tartott kétnapos ülést

Sarkozy: Európa teljes egységet mutatott a pénzügyi csúcson

A francia elnök azt mondta, hogy Európa teljes egységet mutatott a washingtoni pénzügyi csúcson.

2008.11.16 14:29MTI

Nicolas Sarkozy "történelminek" értékelte a közel húsz ország szombaton záródott kétnapos ülését. "Történelminek ezért, mert ennyi, különböző érdekű ország összejött és megállapodott egy tervről" - mondta a francia elnök. A húszak vezetői célok széles skáláját határozták meg, amelyek révén megelőzhető egy mostanihoz hasonló válság megismétlődése. Sarkozy szerint legalább még egy, mostanihoz hasonló csúcstalálkozót tartanak. A záróközlemény szerint április végéig rendezik meg a következő csúcsértekezletet. A francia elnök reményei szerint ennek London ad otthont.

A brit kormányfő is a történelmi szót használta a szombati fórum értékelésekor. Gordon Brown azt mondta, hogy olyan fontos témákról volt szó, mint a kereskedelem, a pénzügyi stabilitás és a gazdaságok élénkítése. A német kancellár szerint eredmények születnek a szombati megbeszélés alapján. Angela Merkel rendkívüli elégedettségének adott hangot a csúcstalálkozó kapcsán. Az mondta, hogy fontos lépéseket sikerült tenni a globális gazdaság megszilárdítása és a globális piac nemzetközi felügyelete felé. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főizgatója arról beszélt a washingtoni "világértekezlet" után, hogy a világgazdaság az elmúlt hatvan év legsúlyosabb válságával néz szemben.

"Szükség van egy összehangolt tervre. Minél összehangoltabb lesz - ami azt jelenti, hogy a kormányok egy időben cselekszenek -, annál hatékonyabb lesz" - hangoztatta az IMF-főigazgató. Strauss-Kahn üdvözölte azt, hogy a G20-ak értekezletén hangsúlyt kaptak a költségvetési élénkítő intézkedések, amelyek megtétele szerinte alapvető fontosságú a globális növekedés helyreállításához.

Minden országban a válságellenes intézkedések hatékonyabbak lesznek, ha a legnagyobb kereskedelmi partnerek ugyancsak gazdaságélénkítő csomaggal rukkolnak elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.