Terrorizmus

Terrortámadás Kenyában

Az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport fegyveresei lelőttek hat embert az ország északkeleti részén, a Szomáliával határos Mandera régióban.

2016.10.06 11:18MTI

Ali Roba, a terület kormányzója a Twitter közösségi internetes oldalon számolt be a támadásról és a hat halálos áldozatról. Azt mondta, ha a biztonsági erők gyorsan nem léptek volna közbe, sokkal több áldozata lett volna a támadásnak, amelyet – a kormányzó szerint – jellegéből és elkövetési stílusából ítélve biztosan az al-Shabaab hajtott végre.

A merénylet elkövetőjeként valóban az al-Shabaab jelentkezett néhány órával később. “Mi állunk a manderai támadás mögött, amelyben megöltünk hat keresztényt” – közölte Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, a terrorszervezet katonai műveletekért felelős szóvivője.

Az al-Shabaab jelentkezett a merénylet elkövetőjeként (Fotó: AP)

Szeptember 11-én három nő – gyaníthatóan az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagjai – hajtott végre támadást az Indiai-óceán partján fekvő Mombasában egy rendőrőrs ellen. A merénylők egy rendőrt megszúrtak, és felgyújtották az épületet, mielőtt mindhármukat lelőtték.

A mostani rajtaütéssel kapcsolatban a manderai kormányzó nem bocsátkozott részletekbe, és a Daily Nation című kenyai lap is csak annyit írt a terrorcselekményről, hogy csütörtök reggel történt egy olyan helyen, ahol közmunkák folytak.

Az elmúlt három évben az al-Shabaab kenyai támadásaiban százak haltak meg, a terrorhullám súlyos csapást mért az ország szempontjából létfontosságú idegenforgalomra. A támadások gyakran a hosszú és könnyen átjárható szomáliai határhoz közeli térségben történtek, de voltak terrorcselekmények felkapott tengerparti üdülőhelyeken és magában a fővárosban, Nairobiban is.

Az elsősorban Szomáliában tevékenykedő és az al-Kaida terrorhálózathoz köthető dzsihadista csoport fogadkozik, hogy addig folytatja a terrorkampányt Kenyában, amíg a kenyai csapatok ki nem vonulnak Szomáliából, ahol az afrikai haderő kötelékében harcolnak ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.