Ha repülnek, nem repülnek

Éjféltől négynapos pilótasztrájk az Air France-nál: a nemzetközi járatok felét törlik

Az Air France-KLM légitársaság belföldi és külföldi járatainak felét csütörtök éjfél és hétfő éjfél között törli, miután a nyugdíjkorhatáruk 60-ról 65 évre történő emelése miatt a francia pilóták négynapos sztrájkot hirdettek - közölte a légitársaság vezetősége.

2008.11.13 17:33MTI

Az Air France Párizsból naponta átlagosan 760 járatot indít közepes távolságra, azaz Európába, és 73-at nagy távolságra, vagyis a tengerentúlra.

A sztrájk a partner légitársaságokkal indított közös járatokat is érinti, s a vezetőség szerint a legnagyobb fennakadások a külföldre közlekedő járatokon várhatóak: elképzelhető, hogy a hétvégén azoknak több mint a felét törölni kell majd.

A légitársaság az utasok tájékoztatására létrehozott egy Franciaországból ingyenesen hívható telefonszámot: 0800 240 260, egy másikat pedig a külföldről érdeklődőknek: +33 1 57 02 10 55, de az Air France valamennyi külföldi irodája, így a magyarországiak is tájékoztatással tudnak szolgálni.

A sztrájk idején annak alakulása szerint a napi menetrendet csak előző este 8 órakor teszi közzé az Air France, amely a légitársaság honlapján (www.airfrance.fr) is fel lesz tüntetve. Azok az utasok, akik a sztrájk miatt inkább elhalasztják tervezett utazásukat, ráfizetés nélkül módosíthatják annak időpontját. A járat törlése vagy legalább ötórás késés esetén pedig az Air France az utasoknak igény szerint vagy visszatéríti a jegy teljes árát, vagy fedezi egy vasúti jegy vagy autóbérlés költségét - közölte a légitársaság.

A pilóták legfőbb szakszervezete, az SNPL az ellen a törvénymódosítás ellen tiltakozik, amelyet november 1-én fogadott el a nemzetgyűlés, és amellyel 2010. január 1-től a légiirányításban dolgozók jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatára 65 évre emelkedik.

A pilóták azt kérik a parlament felső házától, a szenátustól, amely a napokban vitatja meg a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét, hogy vonja vissza a módosítást a törvény szövegéből. A nyugdíjkorhatár emelése véleményük szerint komoly biztonsági problémákat okozhat, és súlyos hatással lehet a foglalkoztatottságra is.

Jean-Cyril Spinetta, az Air France-KLM elnöke szerint a jelenlegi válságos helyzetben a pilótasztrájk "felesleges és veszélyes", s az a légitársaságnak 100 millió euróba fog kerülni.

Arra emlékeztetett, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár továbbra is a 60 év marad. A 65 éves korban történő nyugdíjazás ezentúl önkéntes alapon, annak, aki szeretné, lehetővé válik, de nem lesz kötelező a pilóták számára.

A pilóták a tervek szerint hétfő éjfélig sztrájkolnak, de a fennakadások várhatóan ennél tovább tartanak majd, ugyanis az úgynevezett kereskedelmi személyzet (földi kiszolgáló személyzet és a légikísérők) is kifogásolják, hogy a jelenleg 55 éves nyugdíjkorhatárukat a képviselők 65 évre kívánják emelni.

Szakszervezeteik kilátásba helyezték, hogy jövő hét elején csatlakoznak a pilótasztrájkhoz, bár hivatalosan december 5. és 9. között hirdettek sztrájkot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.