Tragédia

Nem csak a sorscsapás bűne az olasz földrengés

Emberi mulasztások is befolyásolhatták az olasz földrengés okozta pusztítás mértékét a vádhatóság gyanúja szerint. Az olasz főügyészség bűnvádi eljárást indított a katasztrófa után

2016.08.27 17:58MTI
Twitter@RiaNovosti

Bűnvádi eljárást indított az olasz főügyészség illetékes járási osztálya a földrengés következményeinek ügyében. A La Repubblica című olasz napilap szombati számában megjelent cikk szerint 115 épület összeomlása részleteinek feltárására indult a nyomozás.

Emberek is tehetnek a pusztulásról

"E nem csak a sorscsapás bűne" - idézte a napilap Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

A tudósok már régen figyelmeztettek

Miközben a romok alatt tovább kutatnak esetleges túlélők után, ugyanakkor bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit. “A földrajztudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet” – emlékeztetett az ügyész.

A 6,2-os erősségű földrengés szerdán sújtott le Olaszország középső részére, az Appenninek térségére, a katasztrófa áldozatainak száma szombat délre 290-re emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.