Afganisztán

Stratégiailag fontos körzet került a tálibokhoz

Az észak-afganisztáni Kunduz tartomány egyik körzetét vonták irányításuk alá.

2016.08.20 13:27MTI

Az afganisztáni tálibok elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduz tartomány egyik stratégiai fontos körzetét szombaton - közölték tartományi tisztségviselők.

A tálibok nem sokkal hajnal előtt vonták ellenőrzésük alá a keleti Hánábád városát, amely a tartományi székhelyet, Kunduzt a keletről szomszédos Tahár tartománnyal összekötő úton fekszik. A felkelők kiszorították a városból a kormányerőket, amelyek a mintegy 25 kilométerre nyugatra fekvő Kunduzba vonultak vissza.

“A tálibok több irányból támadtak rá a körzetre, ellenálltunk, de nem kaptunk támogatást” – jelentette ki Hajatullah Amiri, Hánábád városának elöljárója. Egy másik nyilatkozó, Mohammad Juszuf Ajubi, a tartományi tanács feje arról számolt be, hogy a körzetből civilek százai menekültek el a harcok elől. Hozzátette, ha “a központi kormány nem fordít figyelmet Kunduzra, a tálibok lerohanják a várost, ahogy azt tették tavaly is”.

Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője megerősítette, hogy embereik az egész körzetet elfoglalták, fegyvereket és katonai járműveket zsákmányoltak.

Kabuli afgán tisztviselők azt mondták, hogy a lőszerek és a katonai erősítés hiánya áll a tálibok hánábádi győzelmének hátterében.

Tavaly a tálibok egy időre Kunduzt is elfoglalták, de onnan végül, nagy erőfeszítések árán sikerült őket elűzni. Jelenleg a tartományi székhelyhez közeli területeket fenyegetik.

Afganisztánban sokkal hevesebbé váltak a harcok azóta, hogy a tálib szélsőségesek az erősségeiknek számító déli és keleti tartományokból elkezdtek észak felé terjeszkedni, ahol korábban viszonylagos béke honolt. A lázadók a múlt héten a Kunduzzal délről szomszédos Baglán tartományt vonták ellenőrzésük alá, miközben súlyos harcok dúlnak a déli Hilmend és a keleti Nangarhar tartományban is.

Az afgán védelmi minisztérium adatai szerint a biztonsági erők jelenleg az ország 34 tartományából 15-ben harcolnak a tálibokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.