Háború

Kurd milíciák területeit bombázta a szíriai légierő el-Haszakében

A szíriai polgárháború kirobbanása óta első ízben támadtak kurd milíciák ellenőrzése alatt álló területeket a szíriai hadsereg harci repülői el-Haszake városban.

2016.08.18 16:38MTI

A szíriai polgárháború kirobbanása óta első ízben támadtak kurd milíciák ellenőrzése alatt álló területeket a szíriai hadsereg harci repülői el-Haszake városban - jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező civil szervezet.

Az ország északkeleti részén kiterjedt területek felett gyakorolnak ellenőrzést kurd fegyveres csoportok, így el-Haszake kétharmada felett is. A város többi része a szíriai kormányerők kezén van, ami gyakran okoz feszültséget a két terület között, különösen annak fényében, hogy a szíriai kurdok március közepén bejelentették: föderációba tömörülnek a polgárháború 2011-es kezdete óta alakult, észak-szíriai önigazgató térségeik.

Redur Hszelil, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet egyik szóvivője közölte: a rezsim a város kurdok lakta és kurd ellenőrzés alatt álló kerületekeit bombázta, illetve az Asajis nevű helyi kurd rendvédelmi szervek állásait.

A szóvivő elmondta: a kormányerők ágyúzzák is a kurd kerületeket, és heves harcok voltak a városon belül is.

Az AFP francia hírügynökség egyik riportere szerint az Asajis és a kormányerők között szerdán robbantak ki összecsapások el-Haszekében. Legutóbb áprilisban érkeztek jelentések arról, hogy a szíriai erők és a kurdok harcba szálltak egymással a tartományban, pedig a kurd erők és a damaszkuszi kormányt támogató fegyveresek között ritkaságszámba mennek az összecsapások, amennyire csak lehet, kerülik a konfrontációt.

A kurd YPG általában nem merészkedik tovább a kurdok lakta övezeteknél, hivatalosan az elsődleges célja a kurd nép védelme. Ezeket a területeket viszont jelenleg önállóan irányítják a kurd hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.