Aleppo

Szívbemarkoló felvétel járta be a világhálót

Az észak-szíriai Aleppóban hetek óta dúló harcok borzalmait mutatja be az az elmúlt néhány órában a világhálón viharos sebességgel elterjedt fénykép, amelyen egy pusztító légicsapást túlélő, sokkos állapotban és üveges tekintettel maga elé meredő ötéves kisfiú látható.

2016.08.18 12:35MTI

A fotó, amelyen a véráztatta arcú, porral borított ruhájú, mezítlábas gyermek egy mentőautó narancssárga székében ül, egy aleppói orvostól származik, és eredetileg a The Telegraph című brit napilap egyik tudósítója osztotta meg szerdán este a Twitter-oldalán.

Oszama Abu al-Ezz, a szíriai nagyvárosban dolgozó egyik orvos Omran Daknísként azonosította a kisfiút, és megerősítette, hogy szerda éjszaka a felkelők kezén lévő Katerdzsi kerületre mért légicsapást követően szállították az M10-es kórházba. A gyermek fejsérüléseket szenvedett, ellátták és később elengedték.

Az aleppói egészségügyi szakemberek kódnevekkel látják el a kórházakat, amelyeket elmondásuk szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők szisztematikusan bombáznak. "Azért csináljuk, mert attól félünk, hogy a biztonsági erők beszivároghatnak az egészségügyi hálózatba, és támadást mérhetnek a betegeket egyik intézményből a másikba szállító járművekre" - fejtette ki Abu al-Ezz.

Az Aleppo Media Center nevű szervezet a YouTube videomegosztó oldalon közzétett egy felvételt az esettel kapcsolatban. A képsorokon az látható, ahogy hangzavar és kaotikus mozgolódás közepette a kisfiút egy mentőautóba teszi egy férfi.

A szíriai felkelőcsoportok aktivistáinak közlése szerint a Katerdzsire mért légicsapásokban nyolcan sebesültek vagy haltak meg, köztük öt gyermek.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit, s azóta a lázadók több offenzívát indítottak az ostromgyűrű áttörésére.

Becslések szerint a 2011 óta dúló véres polgárháborúban több mint 300 ezren vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.