Illegális bevándorlás

Megugrott Macedóniában a határsértések száma

A macedón hatóságok a múlt hónapban megerősítették a rendőri és katonai jelenlétet a Görögországgal közös határszakaszon az illegális átlépések megfékezése érdekében.

2016.08.17 16:36MTI

Jelentősen megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma Macedóniában azóta, hogy az úgynevezett balkáni migránsútvonalat márciusban a hivatalos nyilatkozatok szerint lezárták - közölték a balkáni ország hatóságai.

A macedón hatóságok a múlt hónapban megerősítették a rendőri és katonai jelenlétet a Görögországgal közös határszakaszon az illegális átlépések megfékezése érdekében.

A BalkanInsight.com balkáni hírportál szerdai beszámolója szerint az utóbbi 24 órában több mint 120 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a macedón rendőrök: 49 migráns elfogtak, a többiek átlépését pedig megakadályozták.

Egy névtelenséget kérő macedón rendőr a balkáni oknyomozó újságírói hálózat (BIRN) tudósítójának arról beszélt, hogy nem lehet tudni, hányan léptek már át Görögországból úgy, hogy nem vették őket észre, de ezrekről lehet szó a márciusi lezárás óta. Azok, akik átjutnak, Szerbián át folytatják az útjukat az Európai Unió országai felé.

A nyilatkozó macedón rendőr szerint a legtöbben valószínűleg a macedón-görög határon található Gyevgyelija melletti Moin falu közelében lépnek be Macedóniába, és a megfelelő fizetség fejében vélhetően a helyiek, valamint embercsempészek segítenek nekik a továbbjutásban.

A hivatalos adatok szerint jelenleg valamivel több mint 200 migráns lehet Macedóniában, akik a határok lezárásakor ott rekedtek. A görög határhoz közeli gyevgyelijai központban 130-an, a szerb határ melletti Tabanovce befogadóközpontjában pedig 80-an vannak. 2015-ben mintegy egymillió migráns haladt át a balkáni országon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.