Zavargások után

Viszonylagos nyugalom van Milwaukee-ban

Viszonylagos nyugalom van Milwaukee városában, ahol napok óta zavargások vannak, miután egy rendőr agyonlőtt egy felfegyverzett férfit.

2016.08.16 20:40MTI

Hétfő este a kiskorúak számára bevezetett kijárási tilalom óta viszatérni látszik a nyugalom Wisconsin állam legnagyobb városában, ahol szombaton egy rendőr agyonlőtt egy férfit.

"Azt hiszem, megint normális hely a miénk, a közösségi vezetők is bevetették magukat a feszültség csökkentése érdekében" - mondta újságíróknak Milwaukee rendőrkapitánya, Ed Flynn.

Scott Walker, Wisconsin állam kormányzója kedden ugyanakkor részben a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clintont okolta a Milwaukee-ban kitört zavargásokért. A kormányzó szerint Clinton megnyilatkozása, miszerint a rendőrség elszakadt a helybéli lakosságtól és helyre kell állítania kapcsolatait az emberekkel, csak olajat öntött a tűzre, nem csillapította a lázongásokat.

"Szerintem az ilyen véleménynyilvánítások éppen hogy lángra lobbantják az indulatokat. Úgy gondolom, az emberek azt akarják, hogy a rendőrség és a seriff is kiálljon értük, és megvédje őket" - fogalmazott a kormányzó kedden a Fox televíziónak adott nyilatkozatában.

Hillary Clinton hétfőn egy kampányrendezvényen hozta szóba a Milwaukee-ban kitört zavargásokat, és így fogalmazott: "Nézzék csak meg, mi történik most Milwaukee-ban! Sürgős teendőnk, hogy újraépítsük a bizalmat a rendőrség és a közösségek között". Hozzátette: mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényt, de a törvénynek is tiszteletben kell tartania mindenkit.

Szombaton Milwaukee egyik, főként szegények és feketék lakta negyedében egy rendőr agyonlőtt egy fegyveres férfit, aki az útellenőrzéskor menekülőre fogta. A rendőrre szerelt kamera felvételeiből kiderült, hogy a rendőr fegyverhasználata jogos volt: a férfinél ugyanis fegyver volt, és a lövés pillanatában éppen a rendőr felé fordította. A rendőr és az agyonlőtt 23 éves férfi is fekete volt. A politikai elemzők egy része arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőri fellépés utáni erőszak az utcára vonuló tüntetők részéről nem faji hátterű zavargás volt.

Helyi idő szerint kedd este a Fox televízió a republikánus elnökjelölt, Donald Trump választási televíziós vitáját éppen Milwaukee-ban rendezi meg. Az előrejelzések szerint a program előtt Trump találkozik a helyi rendőri vezetőkkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.