Hoppá!

A globális klímaváltozás "kiássa" a jég mélyére rejtett katonai bázist

Nem, ez nem egy James Bond film, ez a valóság: titkos katonai létesítmény pihen Grönland jege alatt. A gond csak az, hogy kezd leolvadni róla az álca.

2016.08.08 22:46ma.hu

1959-ben az USA hadseregének mérnökei alakították ki a Camp Century bázist - többek között azért is, hogy a klímaváltozást kutassák. De a fagyott alagutak mélyén megszületett az Iceworm projekt is, mely a tervek szerint több száz ballisztikus rakétát hivatott volna elrejteni és a megfelelő időben kilőni. Ehhez egy 135 ezer négyzetkilométeren átívelő alagútrendszer megépítését tervezték a grönlandi jégtakaró alatt. Támadás esetén ráadásul menedékként is szolgált volna a jég alatti város.

U.S. Army

A dologból végül (elvileg) nem lett semmi, és úgy gondolták, hogy a hó és a jég birodalma megtartja titkukat, mi mindent műveltek ott és mi mindent hagytak hátra.

Ám az éghajlatváltozás miatt ez a terv is csődöt mondott. A kutatások szerint legkorábban 2090-ben lesz annyi havazás, ami képes lenne pótolni a jégveszteséget. Addig viszont az olvadás egyre többet mutat meg a titkos katonai bázisból. A gond csak az, hogy az ott tárolt hulladék és káros anyag is mind a felszínre kerül - a radiológiai hulladékokról ne is beszéljünk.

U.S. Army

Amikor a jég megolvad, becsült adatok szerint mintegy 9200 tonna hulladék és 53 ezer gallon (mintegy 200 ezer liter) gázolaj folyhat bele az óceánba. A helyszínen lévő más hulladékok között találunk a bázis atomerőműjéből származó kis mennyiségű radioaktív hűtővizet, valamint festékekben és folyadékokban megtalálható ún. poliklórozott bifenileket (PCB).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.