Török puccskísérlet

Veszélyben érzik magukat török ellenzékiek Hollandiában

Halálos fenyegetések miatt veszélyben érzik magukat a török hatóságok által a közelmúltbeli puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok Hollandiában élő támogatói.

2016.07.29 16:56MTI

Saniye Calkin, a közösség szóvivője elmondta, a sikertelen török hatalomátvételi kísérletet követően mintegy tizenkét alkalommal kaptak halálos fenyegetést a török kormány ellenzékének tekintett, egyesült államokbeli száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok hollandiai hívei.

A Hizmet közösség tagjai arról számoltak be, hogy több holland városban is gyújtogatással, rongálással és fizikai támadásokkal fenyegették meg őket, majd rendőrségi feljelentést tettek - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az Európa legnagyobb török közösségét befogadó, szomszédos Németországból is hasonló eseteket jelentettek.

A török kormány elkötelezett hívei a szabadságot és biztonságot is veszélyeztető "boszorkányüldözést" folytatnak, amely komoly feszültséget okoz a hollandiai törökök között - tette hozzá.

Hollandiában mintegy 500 ezer török bevándorló él, akik nagy része munkavállalóként 1960 és 1970 között érkezett a német-alföldi országba. Köztük ezerre tehető Gülen támogatóinak száma, akik iskolákat, kulturális és segélyszervezeteket tartanak fent.

A török vezetés Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, aki viszont cáfolja, hogy köze lenne a történtekhez.

A puccskísérlet után több mint száz tábornokot vettek őrizetbe és 48 tábornokot nyugdíjaztak. 1700 embert szereltek le megrovással a hadseregtől, többek között a tábornoki kar mintegy negyven százalékát.

A török hadseregben, a közigazgatásban, a rendőrségnél, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá arra hivatkozva, hogy közük van Gülen mozgalmához.

Pénteken a munkaügyi minisztérium bejelentette: a tárca 1300 dolgozója ellen indult vizsgálat a puccskísérlettel összefüggésben.

Az európai uniós ügyekért felelős minisztériumban 16 embert függesztettek fel állásából, hat másikat pedig elbocsátottak. Izmirben az ügyészség több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot.

Bíróság elé állítottak 21 újságírót azok közül, akik ellen hétfőn adtak ki elfogatóparancsot.

Efkan Ala török belügyminiszter pénteki tájékoztatása szerint a július 15-i török puccskísérlet óta összesen 18 ezer embert vettek őrizetbe, közülük 9677 ember előzetes letartóztatását rendelte el az igazságszolgáltatás és csaknem ötvenezer ember útlevelét vonták be.

A puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.