Ukrán válság

Ismét nagy veszteséget szenvedett a hadsereg a Donyec-medencében

Egy nap alatt hat ukrán katona vesztette életét és 13 sebesült meg az utóbbi hetekben ismét kiéleződő kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében.

2016.07.24 14:46MTI

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt 24 órában 77 alkalommal nyitottak tüzet az Oroszország által támogatott szakadár erők az ukrán katonák állásaira.

A támadások a frontvonal teljes hosszát érintették: az Azovi-tenger partvidékén fekvő Mariupol környékét 40-szer, Donyeck térségét 19 ízben Luhanszknál pedig 18-szor lőtte a szakadár tüzérség a katonai állásokat. Több alkalommal a szakadár erők a minszki egyezmény által tiltott 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket vetettek be.

A közlemény szerint a Donyecktől északra fekvő Avgyijivka településnél lévő ukrán állásokra 122, 120, illetve 80 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőttek a szakadárok. A szintén a megyeközpont közelében, onnan mintegy 80 kilométerre északra fekvő Opitne településre harminc 122 milliméteres aknát lőttek ki.

A Luhanszk és Donyeck közötti frontvonalszakasz közepén fekvő Novozvanyivkánál közelharc bontakozott ki a szembenálló erők között, az ukrán katonák háromszor verték vissza az erős tüzérségi támogatás mellett előrenyomuló donyecki szakadárokat - jelentette a hadműveleti parancsnokság.

Eduard Baszurin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője közben vasárnap Donyeckben tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy tíz ukrán katona vesztette életét és több megsebesült, amikor megpróbáltak a szakadár erők hátába kerülni város északi szélén fekvő, romokban álló repülőtérnél.

A repteret védő ukrán katonák - akiket kemény helytállásuk miatt "kiborgoknak" nevezett el a közvélemény - több havi kitartás után tavaly júniusban vonultak ki a donyecki repülőtérről, amelyben már nem maradt fedezék számukra, és a romhalmazzá változtatott légi kikötő elvesztette stratégiai jelentőségét. A reptér környékén azóta is rendszeresek a tüzérségi összecsapások a szembenálló felek között.

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 610-szer nyitottak tüzet Donyeck megyében, a frontvonal mentén lévő szakadár területekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.