Török puccskísérlet

Erdogan: Miért kellene a börtönben etetnünk őket?

A török államfő nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását a katonai puccskísérlet után, de a döntést a török parlament hatáskörébe utalta egy hétfői interjúban, amelyet a CNN amerikai hírtelevíziónak adott.

2016.07.19 10:04MTI/ma.hu

"Ez nyílt árulás volt" - magyarázta, de hozzátette: "természetesen a parlamentnek kell lépéseket tennie, (...) a vezetőknek össze kell gyűlniük, meg kell vitatniuk (a kérdést), (...) én mint elnök jóvá fogok hagyni minden döntést, amely a parlamentből jön".

Ha visszaállítják a halálbüntetést, Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz - szögezte le hétfőn Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és több más vezető európai politikus.

screenshot

A puccsisták elleni halálos ítéletet követelő "népi" hangokra Erdogan a következőképpen reagált: "Az emberek azt kérdezik, miért kellene benn tartaniuk és élelmezniük őket a börtönökben a következő években".

"Ők gyors befejezést akarnak, mert az emberek hozzátartozóikat, szomszédaikat, gyerekeiket vesztették el, és szenvednek" - érvelt Erdogan.

A puccs nyomán több ezer embert vettek őrizetbe, köztük 103 tábornokot és admirálist, ami a tábornoki kar mintegy harmada.

A török elnök azt is közölte, hogy rövidesen hivatalosan kérni fogják az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő - Erdogan szavai szerint "terrorista" - Fethullah Gülen hitszónok kiadatását. Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, de az évek során fokozatosan szembekerült vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.