A CIA igazgatója szerint

A legutóbbi szaúd-arábiai robbantások az Iszlám Állam kézjegyét viselik

A július eleji terrorakciókat egyébként egyetlen szervezet sem vállalta magára.

2016.07.14 23:30MTI

A legutóbbi szaúd-arábiai robbantások az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kézjegyét viselik - mondta John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a Brookings Intézetben tartott szerdai előadásában.

A CIA igazgatója szerint az Iszlám Állam rendkívüli veszélyt jelent a szaúdi királyságra is.

Július elején - az iszlám böjti hónap, a ramadán idején - öngyilkos merénylők robbantottak három szaúdi városban, Dzsiddában, Katifban és az iszlám szent helyeként tisztelt Medinában. Ezekről a támadásokról állapította meg a CIA-igazgató, hogy szinte bizonyosan az Iszlám Állam terroristái voltak az elkövetők. Brennan a medinai támadást "precedens nélkülinek" nevezte. Meggyőződése szerint miközben az al-Kaida terrorszervezet változatlanul komoly biztonsági kihívásokat jelent Szaúd-Arábiának, az Iszlám Állam tevékenysége az al-Kaidáénál jelenleg jóval komolyabb veszély.

A július eleji terrorakciókat egyébként egyetlen szervezet sem vállalta magára, így az Iszlám Állam sem, de a szaúdi hatóságok - miután letartóztattak tizenkilenc gyanúsítottat, aki kapcsolatban állt a merénylőkkel - arra a meggyőződésre jutottak, hogy a háttérben az Iszlám Állam állt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.