Illegális bevándorlás

Nálunk kértek korábban menedéket a Csehországban őrizetbe vett iraki menekültek

Csehország vissza kívánja toloncolni Magyarországra azt a 31 iraki menekültet, akiket hétfőn vett őrizetbe a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen) melletti Hermanova Hut település közelében.

2016.07.12 21:13MTI

A cseh hatóságok megállapították, hogy korábban mindnyájan menedéket kértek Magyarországon - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője kedden Prágában.

"Az összes őrizetbe vett személyt most a Belá Jezovában lévő táborban helyezzük el, két férfit pedig a Drahonicében lévő táborban. Később a dublini egyezmény alapján át kellene őket adnunk Magyarországnak" - pontosította közlését a szóvivő.

Az iraki menekülteket a Prágából a német határig vezető D5-ös autópályán egy fehér színű, brit rendszámú és román állampolgár által vezetett kisbuszban fedezte fel a cseh rendőrség. Az autó sofőrjét a rendőrök őrizetbe vették, és illegális határátlépés megszervezésének vádjával eljárást indítanak ellene. A román állampolgárt akár ötéves szabadságvesztésre is ítélhetik - mondta Katerina Rendlová. A lezárt kisbuszban összesen kilenc férfi, nyolc nő és 14 gyermek utazott. A legfiatalabb gyermek tíz hónapos volt.

Két magyar állampolgárt hasonló bűncselekmény miatt a közelmúltban háromévi börtönbüntetésre ítélt egy cseh bíróság.

A cseh belügyminisztérium kimutatása szerint a rendőrség tavaly június közepétől idén július elejéig 3634 idegen állampolgárságú illegális migránst tartóztatott fel Csehországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.