Terrorveszély

A brüsszeli repülőtérnek nem volt mentési terve?

Nyilvánvalóan nem volt felkészülve egy esetleges terrortámadásra a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér: a katasztrófavédelmi előírások szerint elkészített mentési tervben ugyan szerepel, hogy mi a teendő egy esetleges repülőgép-szerencsétlenség idején, a terrorista merénylet eshetőségét azonban nem részletezik.

2016.07.07 21:00MTI

Ezt csütörtökön egy szakértői jelentésre hivatkozva írta a Le Soir című belga napilap.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem légikikötőben és a Maelbeek metróállomáson terrortámadást hajtottak végre az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjai.

A terrortámadásban 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek, utóbbiak között két magyar is volt.

A repülőtéri merénylet körülményeit kivizsgáló bizottság egyelőre csak a belga parlamentnek mutatta be szakértői jelentését, de annak több részlete a médiába is kiszivárgott.

A szakértők egyebek mellett bírálták, hogy a támadást követően a hatóságok nem hangolták össze megfelelően a mentési munkálatokat. A jelentés szerint a repülőtéren a merényletet követően például nem vált egyértelművé, hogy a rendőrség berkein belül ki adja ki a végső utasításokat a mentésre vonatkozóan, és nem volt jelen megfelelő számú rendőr.

Ezen felül túl lassú volt a kommunikáció az egyes egységek között. Sőt, a beszámoló szerint a támadás idején és azt követően mindössze egyetlen olyan rendőrkutya volt szolgálatban, amely kiszagolhatta volna az esetlegesen még a repülőtéren elrejtett robbanóanyagokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.