25 százalékos béremelést követeltek

Figyelmeztető sztrájkot tartottak Romániában a helyi közigazgatásban dolgozók

Egyórás figyelmeztetető sztrájkot tartottak kedden Romániában a helyi közigazgatásban dolgozó közhivatalnokok, akik 25 százalékos béremelést követeltek.

2016.07.05 16:11MTI

A munkabeszüntetés a hírügynökségi jelentések szerint sehol nem okozott komoly fennakadást az ügyintézésben. A közhivatalnokok érdekeit védő szakszervezetek általános munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek július második felére, ha a kormány nem tesz eleget kérésüknek.

A közhivatalnokok azért kérnek 25 százalékos béremelést, mert tavaly a román kormány ennyivel emelte az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét. A kormány azzal indokolta akkor a döntést, hogy mindkét terület stratégiai fontosságú.

A kormány a közalkalmazottak úgynevezett egységes bérezési törvényének módosításával tervez más közalkalmazotti kategóriáknak is béremelést biztosítani, de ez a tervezet várhatóan az év végére készül el.

A közhivatalnokok ebédjegyeket és üdülési utalványokat is követelnek jövedelmük kiegészítése érdekében. A szakszervezetek szerint a helyi közigazgatásban dolgozók mintegy fele minimálbért keres, és kifogásolják, hogy túl nagyok a bérkülönbségek a helyi és központi közigazgatásban dolgozók fizetése között.

Dragos Pislaru román munkaügyi miniszter kedden kijelentette, hogy a 25 százalékos béremelésről csak akkor lehet tárgyalni, ha a kormányzatnak rálátása lesz a helyi közigazgatásban dolgozók pontos bérhelyzetére. Szerinte ugyanis jelenleg a polgármesteri hivatalok egy részétől birtokolnak csak kimutatásokat, amelyeket kivetítenek a többi közigazgatási egységre, de nem biztos, hogy ez a valós helyzetet tükrözi - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.