Tragédia

Nyugat-Afrikában is gyászolják a magyar tűzszerészeket

Az ENSZ aknamentesítő szolgálatában (UNMAS) szolgáló katonák gyertyát gyújtottak bajtársaik emlékére.

2016.07.04 07:47ma.hu
Nyugat-Afrika, Mali UNMAS

Mély fájdalommal búcsúztak ők is hősi halottainktól, a pénteki hortobágyi tűzszerész baleset halálos áldozataitól. Attól a négy kiváló tűzszerész katonától, akik az egykori bombavető tér mentesítése során életüket áldozták a magyar emberek biztonságáért. A Magyar Honvédség négy kiválóan felkészült, szakmailag képzett, tapasztalt szakemberét vesztette el a balesetben.

A nyugat-afrikai országban rendkívüli mértékben romlott a biztonsági helyzet, az ENSZ aknamentesítő szolgálatát (UNMAS) rendszeresen éri támadás, sok katona életét veszti.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista kormányellenes lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották. Egy francia vezetésű hadművelettel kiűzték őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és a térségben maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

Mali kormánya békeszerződést írt alá tavaly a felkelőkkel, de ez nem akadályozza meg a Burkina Fasóban és az Elefántcsontparti Köztársaságban is tevékenykedő iszlamista fegyveresek abban, hogy időről időre támadásokat hajtsanak végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.