Magyarság

Az RMDSZ a külföldön élő erdélyi magyarok voksaira is számít

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a külföldön élő erdélyi magyarok szavazataira is számít a romániai parlamenti választásokon, ezért arra bátorítja őket, hogy regisztráljanak, és voksukkal vegyenek részt a közösség jövőjének megalapozásában.

2016.06.23 05:25Pavlovic

Az RMDSZ azt követően tette közzé hírlevelében Kovács Péter ügyvezető elnök felhívását, hogy a bukaresti külügyminisztérium előző napi sajtótájékoztatóján kiderült: a külföldön élő román állampolgárok közül ez idáig alig ezren jelezték, hogy levélben kívánnak voksolni.

"Azok, akiknek el kellett hagyniuk az országot, nem jókedvükből tették, hanem a munkahelyek hiánya vagy az alulfizetettség okán. Ahhoz, hogy élhető jövőt, biztos perspektívát biztosíthassunk, elengedhetetlen, hogy részt vegyünk a döntéshozásban, hogy jövőnket magunk alakíthassuk Erdélyben, Romániában" - hangsúlyozta Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök kiemelte: az Erdélyből kényszerűségből külföldre szakadt magyar embereket az RMDSZ továbbra is a közösség részének tekinti, és mindent megtesz annak érdekében, hogy visszatérjenek szülőföldjükre. A választások közeledtével az RMDSZ tájékoztató kampányt indít a médiában és a közösségi portálokon, ugyanakkor számít a magyarországi és európai partnerszervezetek támogatására is ebben a folyamatban - tette hozzá Kovács Péter.

Az RMDSZ hírlevele felidézte: a külföldön élők csakis akkor voksolhatnak a november végén vagy december elején tartandó választáson, ha betöltötték a 18. életévüket, illetve hivatalosan tartózkodnak külföldön, azaz érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Idén először - előzetes regisztráció után - levélben is lehet voksolni.

A román állandó választási hatóság honlapján elérhető az a nyomtatvány, amelyen a külföldön élők jelezhetik, hogy levélben akarnak voksolni, vagy igényelhetik egy új, lakhelyükhöz közelebb lévő szavazókörzet létrehozását. A regisztrációhoz mellékelni kell az érvényes személyazonossági igazolvány, illetve a tartózkodási engedély másolatát. Regisztráció nélkül csak a külképviseleteken lehet majd voksolni.

A regisztrációs időszak a voksolás előtt három hónappal, várhatóan augusztus végén, vagy szeptember előtt zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.