Bűncselekmény

Az orlandói gyászmenetbe hajtott egy autó

Incidensek és egy baleset is megzavarta az orlandói szórakozóhelyen egy hete lemészárolt áldozatok temetését.

2016.06.19 14:24ma.hu

Egy figyelmetlen sofőr a gyászmenetbe hajtott; a balesetben két rendőr megsérült - írja a közmédia.

A szertartáson melegellenes aktivisták is tüntettek. Berlinben ellenben több mint ezren hajtottak fejet a brutálisan kivégzett civilek emléke előtt.

Az M1-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint az orlandói mészárlás kampánytéma lett az Egyesült Államokban.

Nógrádi György úgy véli: a radikalizálódott magányos terroristákat még lakossági bejelentések alapján is nagyon nehéz kiszűrni.

Egymás után helyezik végső nyugalomra a múlt vasárnapi orlandói mészárlás áldozatait. 49-en haltak meg a Pulse nevű melegbárban elkövetett vérengzésben. Az egyik áldozat temetését azonban kisebb incidens előzte meg.

Az egyik, nyíltan melegellenes egyház aktivistái némán tiltakoztak a megemlékezésen, a jelenlévő mintegy 200 ellentüntető azonban megakadályozta, hogy megzavarják a szertartást.

A nyomozók közben még mindig azt vizsgálják, mi motiválta a vérengzés elkövetőjét Omar Mateent. A CIA vezetője szerint nem állt kapcsolatban egyetlen radikális szervezettel sem, noha több militáns csoportot is támogatott. Omar Mateen volt feleségét is letartóztatták: a rendőrség gyanúja szerint tudott a férfi tervéről, de nem jelentette a hatóságoknak, ezért börtönbe kerülhet.

A közmédiának nyilatkozó Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett, a decemberi San Bernardinó-i illetve az orlandói mészárlást is radikalizálódott magányos terroristák követték el, akiket még lakossági bejelentések révén sem lehet igazán kiszűrni. A tragédia újabb lökést adott a sokat bírált amerikai fegyverviselési szabályok esetleges szigorításának is.

A washingtoni törvényhozás első körben már napirendre tűzte azt a törvény tervezetet, ami alapján a terrorgyanús személyek listáján nyilvántartott amerikai állampolgárok nem vásárolhatnának lőfegyvereket. A szenátorok jövő héten szavaznak a javaslatról.

Mindeközben világszerte folytatódtak a megemlékezések. Berlinben több mint ezren vettek részt a szombat esti virrasztáson. Az áldozatok emlékére szivárványszínben világították meg a Brandenburgi-kaput.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.