Emberi jogok

Egy bíró is rábólintott a melegeket megalázó procedúrára Kenyában

Semmi kivetnivalót nem talált csütörtöki ítéletében egy kenyai bíró abban, hogy végbélvizsgálatot, valamint HIV- és hepatitisztesztet végezzenek el egy gyanúsított szexuális orientációjának megállapítására.

2016.06.16 17:27MTI

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat bűncselekménynek számít Kenyában.

Két férfi azt kérte a bíróságtól: minősítse törvénysértőnek azt a gyakorlatot, hogy a homoszexualitással gyanúsítottakat kötelező végbélvizsgálatnak és vírusszűrésnek vetik alá. Szerintük ez kínzásnak és megalázó bánásmódnak minősül.

Mathew Emukele, a mombasai főbíróság bírája ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy az említett vizsgálatokkal "sem a beadványozók emberi méltósága, sem magánélethez való joguk, sem személyes szabadságuk nem sérült".

A két férfit korábban egy bárban vették őrizetbe. Akár 14 év börtönt is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket. Közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Egy kenyai melegjogi szervezet vezetője megdöbbenésének adott hangot. "Nagyon lehangoló, hogy miközben mi arra bátorítjuk a melegeket, hogy forduljanak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében, a bíróság szentesíti jogaik megsértését" - mondta Eric Gitari, a Kenyai Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság igazgatója.

Gitari szerint az ítélet megerősíti, hogy Kenyában egy rosszindulatú pletyka alapján bárkit őrizetbe lehet venni és végbélvizsgálatnak lehet alávetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.