Illegális bevándorlás

Májusig 7000 kíséret nélkül utazó kiskorú menekült érkezett Olaszországba

Továbbra is ezerszámra menekülnek egyedüli gyermekek Európába. Esetenként hónapokig tartó rabszolgamunkával kell pénzt keresniük, hogy megfizethessék az embercsempészeket.

2016.06.15 08:24MTI

Az idén májusig 7000 kíséret nélkül utazó kiskorú menekült érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül vezető migrációs útvonalon az észak-afrikai partokról – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Genfben.

A világszervezet szerint továbbra is ezerszámra menekülnek egyedüli gyermekek Európába. Emellett az Olaszországba érkező kiskorúak mindössze nyolc százaléka utazott kísérőszeméllyel – ismertette az UNICEF.

Az észak-afrikai partokról érkező kiskorúak többsége mély megrázkódtatásokon esett át. Számosan az embercsempészek zaklatásának és kizsákmányolásának áldozatai az UNICEF szerint.

Különösen veszélyeztetettek azok a fiatal migránsok, akik kénytelenek megdolgozni azért, hogy kifizethessék útjuk költségeit.

A Szaharától délre eső afrikai államokból származó gyerekeknek esetenként hetekig, ha nem hónapokig tartó rabszolgamunkával kell pénzt keresniük, hogy megfizethessék az embercsempészeket.

Olasz szociális munkások szerint gyakran már terhesen érkeznek az európai országba olyan líbiai lányok, akiket korábban embercsempészek erőszakoltak meg.

A tavaly Európában menedéket kérő gyerekek mintegy negyede, vagyis 96 ezren kíséret nélkül érkeztek. Számos kiskorú pedig abban reménykedik megfigyelők szerint, hogy menedékkérelmének elfogadását követően családegyesítéssel magához hozhatja közeli rokonait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.