Orosz média

Erdogan üdvözölte Putyint Oroszország napja alkalmából

Levélben üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a június 12-én ünnepelt Oroszország napja alkalmából Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat.

2016.06.14 16:16MTI

A török elnök sajtószolgálata a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy ez volt az első hivatalos levél, amelyet Erdogan Putyinhoz intézett a két ország kapcsolatainak megromlása óta.

A gesztus jelentős, mert a két ország viszonya erősen megromlott azt követően, hogy a török légierő, légtérsértésre hivatkozva, tavaly november 24-én lelőtt egy Szíriában harci szolgálatot teljesítő orosz katonai gépet. Az egyik orosz pilóta életét vesztette. Az incidens nyomán Moszkva gazdasági és vízumügyi szankciókat vezetett be Ankara ellen, valamint sorozatosan éles bírálatokat fogalmazott meg Törökországnak a szíriai válságban játszott szerepével kapcsolatban.

A török elnöki üdvözletről elsőként beszámoló RIA Novosztyi hírügynökség szerint Erdogan az egész török nép nevében köszöntötte Putyint és Oroszország polgárait, valamint kifejezte kívánságát, hogy a két ország közötti kapcsolatok "elérjék a megérdemelt" szintet.

A Ria Novosztyi és az NTV tévécsatorna szerint hasonló tartalmú üdvözletet küldött Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknek Binali Yildirim török kormányfő. Ebben Yildirim kifejezte óhaját, hogy a két ország kapcsolatai elérik "a kölcsönös érdekeink érvényesítéséhez a megfelelő szintet.

Putyin korábban, athéni látogatása idején kijelentette, hogy Oroszország is a kapcsolatok felújításának a híve, mindamellett leszögezte: "Nem mi romboltuk szét őket". Hozzáfűzte: fel nem tudja fogni, hogy "miért tettek ilyet". Moszkva többször is jelezte, hogy a kapcsolatok normalizálásának feltételeként hivatalos bocsánatkérést vár el Ankarától, akárcsak az okozott kár megtérítését. Törökország ettől mindeddig elzárkózott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.