Egy furcsa identitástolvaj esete

13 éves fiúnak adta ki magát egy 33 éves cseh nő

Tizenhároméves kamaszfiúnak adta ki magát Norvégiában egy 33 éves cseh nő, aki a cseh jogtörténet talán legzavarosabb - egy ezoterikus szektához és a színházi világhoz kapcsolódó - bűnügyének koronatanújaként szökött a skandináv országba.

2008.01.15 15:17MTI

Barbora Srklova négy hónapon át sikerrel csapta be az embereket Norvégiában, ahol még egy általános iskolába is beiratkozott Adam néven. Saját hazájában hasonló korú bántalmazott lányként, Anna néven verte át a cseh hatóságokat. A furcsa identitástolvajt a sarkkör mentén fekvő Tromsoe városban fogták el január 5-én, miután körözést adtak ki ellene Oslóból való eltűnése miatt.

"Adam" december közepén tűnt el az oslói gyermekotthonból, miután furcsa segélykéréssel fordult egy cseh telefonos lelkisegély-szolgálathoz. Mivel a norvég hatóságok súlyos bűnügytől tartottak, azonnal országos körözést adta ki ellene. Elfogásakor azonban megtalálták nála valódi személyazonossági okmányait is, ekkor derült ki, hogy se nem Ádám, se nem Anna, hanem 33 éves és Barbora a neve.

Az alacsony és törékeny testalkatú nő megtévesztésül leborotválta a haját és leszorította melleit. Bár társai és tanárai még így is kissé furcsának találták küllemét és viselkedését, például a tornából való örökös felmentését, napirendre tértek fölötte azzal, hogy mindenki más. A nő azután szökött Dánián át Norvégiába, hogy a cseh hatóságok koronatanúként akarták kihallgatni egy szövevényes gyermekbántalmazási bűnügyben, amelynek szálai egy ezoterikus szektához és ismert színházi emberekhez vezetnek.

Barbora akkor került először állami gondozásba, amikor a rendőrség rajtaütött a dél-morvaországi Kurim városban egy - vér szerinti - fiait, a 8 éves Ondrejt és a 11 éves Jakubot bántalmazó asszony (Klara Mauerová) lakásán. A szintén ott tartózkodó Barbora a család 12 éves, Anna nevű nevelt lányának adta ki magát, a kisfiúkkal együtt ekkor őt is állami gondozásba adták, ahonnét gyakorlatilag azonnal megszökött.

A cseh hatóságok azt gyanítják, hogy "Anna" nevelőszülei egy, a Grál Mozgalomból kivált szakadár szekta tagjai, amely a testi fenyítés révén éri el hívei totális alávetettségét, sőt talán még üzletel is a megkínzott gyerekek fotóival. "Adam" még Norvégiában fényképet mutatott egyik tanárának hét gyerekről, akiknek vérző sebek voltak a lábukon és a karjuk, miközben egy ismeretlen férfi fenyegetőleg a magasba emelte a kezét.

"Adam" azt állította a norvég pedagógusnak, hogy apja még kicsi gyerekként eladta őt pedofiloknak, akik molesztálták őt. Barbora vérszerinti apja, Josef Skrla az 1980-as évektől Mravenci (Hangyák) néven utazási irodát működtetett, amely azonban a rendőrség szerint inkább hasonlít egy különc, a Szent Grál Mozgalomhoz hasonló, de attól elszakadt szektára. Cseh lapok szerint Barbora arra lett volna hivatott, hogy egy istenség szerepét töltse be az apja által vezetett szektában.

Az utazási irodának álcázott szekta tagjai között sokan a jelenlegi gyermekbántalmazási botrány szereplői. Például egy Viktor Skala nevű színész "Anna" apjának adta ki magát tavaly a bíróságon és Martin Fahrner dramaturg Norvégiában mutatkozott be "Adam" apjaként. Lelepleződése után Barborát kitoloncolták Csehországba és most Brnóban várja, hogy eldőljön a sorsa a konfúzus ügyben. A furcsa eset előtt elképedve álló cseh sajtóhoz hasonlóan egyelőre a hatóságok is csak találgatják, hogy a nő tényleg csak tanú-e, vagy esetleg áldozat, netán tettestárs a kalandos fordulatokban bővelkedő bűnügyben.

Egy pszichológus mindenesetre valószínűnek tartja, hogy a titokzatos Barborát kislány korában bántalmazták vagy molesztálták. A prágai hatóságok szerint Csehországban sokkal elterjedtebb a gyermekek bántalmazása, mint azt sokan hinnék, 2006-ban például 252 személy ellen indult eljárás gyermekek testi és lelki bántalmazása miatt. De ez csak a jéghegy csúcsa, szakemberek szerint a 10 milliós országban elérheti a 40 ezret is a bántalmazott gyermekek száma, akiknek többségét a családon belül bántják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.