Terrorizmus

Öngyilkos merényletre készült - öt évet kapott

Svédországban öt év szabadságvesztésre ítéltek egy radikalizálódott muzulmán fiatalt, amiért öngyilkos merénylet elkövetésére készült, és ehhez egyebek közt kuktafazékból, acetonból és acéllövedékekből próbált robbanószerkezetet eszkábálni.

2016.06.02 17:13MTI

A húszéves svéd Aydin Sevigint február 11-én vette őrizetbe a rendőrség, miután anyja értesítette a hatóságokat arról, hogy fia az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szimpatizál és gyanús tárgyakat talált nála.

A The Local című svéd lap emlékeztetett arra, hogy a történelem szakos egyetemi hallgatót előzőleg kétszer is őrizetbe vették Törökországban. Először Görögországba, második alkalommal pedig Svédországba toloncolták vissza Isztambulból. A hatóságok szerint Szíriába akart utazni, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozzon.

A svéd újság közlése szerint a család lakásában tartott házkutatás során a nyomozók hat üveg acetont, gyufát, lövedékeket, elemeket, elektromos vezetéket és kuktafazekat foglaltak le, amelyek a hatóságok szerint alkalmasak voltak arra, hogy házilag pokolgépet állíthassanak össze belőlük. Ezen felül találtak egy mobiltelefont, amelyhez a jihad jelszóval lehetett hozzáférni.

Az említett összetevőkből hasonló robbanószerkezetet lehet készíteni, mint amellyel Dzsohar Carnajev követett el merényletet a Bostoni Maraton résztvevői ellen 2013. április 15-én. A bostoni robbantásban hárman vesztették életüket és 264-en sebesültek meg.

Az eljáró ügyész kifejtette, Sevigin azért akarta felrobbantani magát, hogy mártírrá válhasson. Az ítéletet meghozó bíró azt mondta, habár nem világos, hogy mi lett volna a férfi célpontja, egy ilyen robbanószerkezet működésbe léptetése "kárt tehetett volna Svédországban".

Sevigin ugyanakkor tagadta az ellene felhozott vádakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.