Közvélemény

Amerikát, Ukrajnát és Törökországot tekintik fő ellenségüknek az oroszok

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a legnagyobb mértékben az Egyesült Államok ellenséges Oroszországgal szemben.

2016.06.02 12:07MTI

Az oroszok az Egyesült Államokat, Ukrajnát és Törökországot tekintik hazájuk fő ellenségének - derült ki a független Levada Központnak a Vedemosztyi című napilapban csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a legnagyobb mértékben az Egyesült Államok ellenséges Oroszországgal szemben. A második helyen Ukrajna áll 48 százalékkal, ami 11 százalékpontos növekedést jelent a 2015-ös adathoz képet. A legnagyobb mértékben Törökország megítélése romlott meg: Ankarában korábban a válaszadóknak csak egy százaléka látott ellenséget, mára viszont a részarányuk 29 százalékra nőtt.

A felmérés résztvevői szerint Oroszország legjobb barátai Fehéroroszország (50 százalék), Kazahsztán (39 százalék) és Kína (34 százalék, ami mindazonáltal kilencpontos visszaesés a tavalyi adathoz képest). Tíz százalék Szíriát is barátnak tartja, egy évvel korábban csak 2 százalék vélekedett így.

A megkérdezettek 70 százaléka negatívan viszonyul az Egyesült Államokhoz, 62 százalékuk pedig az Európai Unióhoz. Az oroszoknak mindössze a 24 százaléka támogatná a csatlakozást az EU-hoz, ami jelentős visszaesés a 2009 augusztusában mért 53 százalékhoz képest.

Dmitrij Oreskin politológus a lapnak nyilatkozva kijelentette: a lakosságnak az egyes országokról alkotott véleménye azt tükrözi vissza, ahogy azokat a televízióban bemutatják, mert az oroszok túlnyomó többsége még sohasem járt külföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.