Magyarság

A prefektus a dák szimbólumelemeket hiányolja a sepsiszentgyörgyi zászlóról

Kifogásokat emelt a román Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által elfogadott városzászló ellen.

2016.05.30 16:59MTI

Kifogásokat emelt a román Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által elfogadott városzászló ellen - írta hétfőn a Maszol.ro portál.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat az egy évvel ezelőtt kihirdetett zászlótörvény alapján döntött az arany és kék színű zászlóról, melynek közepén a város hivatalos címere látható. Ugyanezt a zászlót korábban is használta már a város, de a Ponta-kormány által kinevezett prefektus a jogszabályi háttér hiányára hivatkozva érvényteleníttette a zászlót elfogadó önkormányzati határozatot.

Amint Antal Árpád polgármester egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, az új zászlótörvény alapján a közigazgatási és fejlesztési minisztérium kell a kormány elé terjessze a települések zászlójáról szóló határozatokat, ezért átiratban kérték erre a szaktárcát. A közigazgatási minisztérium azonban nem kezdeményezett kormányhatározatot, hanem válaszlevélben kifejtette: kikérte a Kovászna megyei prefektus véleményét, és a prefektus véleménye szerint a javasolt sepsiszentgyörgyi zászló nem tükrözi reprezentatív módon a helyi lakosság specifikumát. A prefektus a dák szimbólumelemeket hiányolta a zászlóról.

Antal Árpád kifejtette: nem a kinevezett prefektusnak, hanem a megválasztott önkormányzat kell eldöntenie, hogy egy zászló elemei reprezentatív módon tükrözik-e a lakosság specifikumát. A polgármester hozzátette, a kifogásokat megválaszolják a fejlesztési és közigazgatási minisztériumnak és a városzászlóra nem tesznek semmi mást, Sepsiszentgyörgynek a kormány által is hivatalosan elfogadott címerén kívül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.