Amerikai előválasztás

Bernie Sanders szerint Hillary Clintonnak óvatosan kell megválasztania alelnök-jelöltjét

Csakis akkor nyerheti el az ő és szavazói támogatását, ha megfelelőt választ.

2016.05.30 06:30MTI

Bernie Sanders vermonti szenátor arra figyelmeztette demokrata párti elnökjelölt-aspiráns vetélytársát, Hillary Clintont, hogy csakis akkor nyerheti el az ő és szavazói támogatását, ha megfelelő alelnök-jelöltet választ maga mellé.

Sanders az NBC televízió szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét. A szenátor szerint alelnök-jelöltje megválasztásakor Clintonnak elsősorban arra kell ügyelnie, hogy a jelölt a munkáscsaládok és a fiatal nemzedékek érdekeit képviselje, aktivizálja őket a politikában és ezzel még több szavazót ösztökéljen arra, hogy az urnák elé járuljon.

A szenátor "keményvonalas progresszív" alelnökjelöltet emlegetett a televíziós műsorban, s ez a megfogalmazás elemzők szerint arra utal, hogy Sanders erősen baloldali politikust szeretne Hillary Clinton mellett látni. Elhárította azonban a választ, amikor a műsorvezető neveket kérdezett tőle.



Bernie Sanders egyre befolyásosabb a demokrata párti táborban. Az NPR amerikai közszolgálati rádió például az egyik szombati műsorát kifejezetten a Sanders-jelenségnek és a Sanders által megindított és elemzők által "politikai forradalomnak" nevezett jelenségnek szentelte.

A szenátor ezen a héten számos olyan lépést tett, amellyel új politikusok térhódítását szeretné elősegíteni, szövetségi és az egyes szövetségi államok szintjén egyaránt. Kampánycsapatát és a támogatói hálózatát azoknak a rendelkezésére bocsátotta, akik a szövetségi kongresszusba, vagy az egyes szövetségi államok törvényhozásába jelöltetik magukat. Kedden bejelentette, hogy támogatóinak listáját megküldte nyolc szövetségi állam képviselőjelöltjeinek, csütörtökön segítséget kért támogatóitól a volt wisconsini demokrata szenátor, Russ Feingold megválasztásához, és alaposan meghökkentette a politikát figyelőket, de főként a demokrata pártelitet, amikor a CNN hírtelevízióban bejelentette, hogy a képviselő-választáson a Demokrata Párt Országos Tanácsa vezetője, Debbie Wasserman Schultz helyett annak ellenlábasát, Tim Canovát támogatja. Meglehetősen szokatlan ugyanis, hogy egy hivatalban lévő kongresszusi politikus a saját pártja másik hivatalban lévő kongresszusi politikusa vetélytársát támogassa, kivált, ha a vetélytárs a párt vezetője ellen intéz kihívást.

"Bernie hisz abban, hogy az igazi változáshoz olyan vezető személyiségekre van szükség, akik az egyes szövetségi államok törvényhozásában döntő befolyásra tesznek szert, s ezzel biztosítják, hogy 2020-ban korrekt legyen a választási körzetek felosztása is" - írta közleményében Jeff Weaver, Sanders kampánymenedzsere a héten, amikor Sanders támogatásáról biztosított olyan politikusokat, akik most indulnak először képviselői helyért. Weaver hozzátette: akiknek a kampányára ma gyűjtenek adományokat, azok lesznek a holnap meghatározó politikusai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.