Oroszország

Putyin testőrparancsnoka vette át a kormányőrséget

A sajtó szerint korrupciós botrány állhat a személycsere hátterében.

2016.05.26 16:55MTI

Felmentette az orosz kormányzat és annak kommunikációs csatornái védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) igazgatói posztjáról Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön Jevgenyij Murovot, és saját testőrségének parancsnokát, Dmitrij Kocsnyevet nevezte ki a helyére.

A legtöbb orosz forrás azzal hozta összefüggésbe Murov menesztését az általa 2000 óta betöltött hivatalból, hogy a hadseregtábornok már a 71. életévében jár, és ezt a szolgálatnál kifogásolták.

Korrupciós botrány áll a menesztés hátterében?

Az RBK független gazdasági napilap azonban online kiadásában azt állította, Murov pozícióit az gyengítette meg, hogy - ha áttételesen is - de kapcsolatba került az orosz kulturális minisztérium "lefölözött" épületrestaurálásai miatt kirobbant botránnyal.

Márciusban letartóztatták és alkoholcsempészéssel vádolták meg a Jevgenyij Murovval kapcsolatban álló Dmitrij Mihalcsenkót, a Forum elnevezésű holding vezetőjét.

Május elején őrizetbe vették a Forumhoz tartozó Baltsztroj építőipari vállalat vezetőjét, Dmitrij Szergejevet, aki a vád szerint tagja volt a műemlék-helyreállításra fordított összegek elsikkasztására alakult csoportnak. Az üggyel kapcsolatban vádat emeltek Grigorij Pirumov, az orosz kulturális miniszter helyettese ellen.

A hivatalos verzió szerint saját kérésére távozott

Az FSZO eddigi igazgatója, aki 1971 óta dolgozott a belbiztonsági szerveknél és a '90-es években, Szentpéterváron került bizalmas viszonyba Putyinnal, a Kreml közlése szerint saját kérésére távozott. A helyébe lépő Kocsnyev tavaly december óta irányítja Putyin személyi védelmét és egyben Murov egyik helyettese volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.