Illegális bevándorlás

Már most hatalmas a káosz az új táborban

Megérkezett új szálláshelyére az Idomeniből elszállított migránsok első csoportja. Már nagyjából 1500-an lehetnek Oreokasztróban, ahol egyre nagyobb a káosz.

2016.05.25 14:08MTI

A bevándorlók már most panaszkodnak a körülményekre. Szerintük senki nem törődik velük. És az sem tetszik nekik, hogy a tábor kapuit bezárják.

Tömegével szálltak le a buszról a főként gyerekes migránscsaládok az új táborban. Ők mintegy ezerötszázan a tíz napra tervezett sátortábor kiürítésének első hullámával érkeztek meg. Főként olyanok, akik a jobb körülmények reményében hajlandóak voltak önként elhagyni a görög-macedón határt.

Buszokkal szállítják őket mindennap Oreokasztróba, az új hivatalos görög befogadótáborba, az Idomenitől mintegy 80 kilométerre fekvő kisvárosba, a nagy görög kikötővárostól, Szalonikitől északra.

EPA/GEORGI LICOVSKI

A görög hatóságok egyelőre nem intézkedtek arról, hogy kit hová helyezzenek el a táborban így a migránsok elözönlötték a lakóhelyiségeket és a mosdókat. Miután egyre többen érkeztek, egyre kaotikusabb állapotok alakultak ki. A migránsok már arra panaszkodnak, hogy az első nap után túlzsúfoltság alakult ki és nem megfelelő a víznyomás a táborban.

Idomeniben azt ígérték, maximum ezren leszünk ebben a táborban, és már most 1600-an vagyunk, nem férünk el kényelmesen, nem mindig van víz, nincs elég fürdőhelyiség, nem takarítanak, ezért koszos minden – sorolta a kifogásokat egy táborlakó. Nem biztosítják az alapvető higiénés körülményeket sem, egy orvost sem láttam még a táborban, és egész nap még többen jönnek - tette hozzá.

Amiatt is már rögtön az első nap feszültség alakult a migránsok és a hatóságok között ,hogy minden busz érkezése után bezárták a körbekerített tábor kapuit, ezért egyesek megpróbálták erővel nyitva tartani azokat, Idomeniben ugyanis hozzászoktak, hogy szabad mozgásuk volt.

Közben a görög kormány igyekszik nyomást gyakorolni Brüsszelre, hogy minél több migránst vegyenek át más uniós országok a kvóta megállapodás keretében. A Görögországban rekedt mintegy 50 ezer migránsból húsz szíriai és iraki érkezett meg repülővel Athénból Madridba. A spanyol kormány 2017-ig 16 ezer migráns befogadását vállalta, de eddig csak alig pár százan érkeztek az ibériai országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.