"Leomlanak a faji korlátok"

Az amerikai sajtó Obama történelmi győzelmét ünnepli

Történelmi győzelemként ünnepelték a demokrata párti Barack Obama elnökké választását a szerdai vezető amerikai napilapok.

2008.11.05 16:15MTI

Az újságok címlapjukon öles betűkkel számoltak be arról, hogy Obama nyert. "Leomlanak a faji korlátok, biztos győzelem" - hirdette a The New York Times.

"Obama történelmi győzelmet aratott" - olvasható a The Wall Street Journalben. "Obama történelmet ír" - hirdette a The Washington Post.

"Obama elnök, Amerika megválasztotta első fekete vezetőjét" - írta szalagcímében a The Washington Times. A liberális The New York Times kiemelte: Obama rendkívüli összpontosítással és higgadt magabiztossággal küzdötte le az egyik politikai akadályt a másik után; először legyőzte Hillary Clintont, aki annyira vágyott az elnökségre, hogy teljesen megzavarodott, majd John McCaint, aki feladta saját elveit dühre és félelemre építő kampányában.

Obama győzelme biztos és elsöprő volt, a remény és hozzáértés jelszavával nyert, de rettenetes örökség, két háború vár rá. Sok sürgős kérdést kell majd kezelnie, ehhez minden amerikai támogatására szüksége lesz.

A konzervatív The Wall Street Journal "szívből jövő gratulációját" fejezte ki Barack Obama elnöknek. Az amerikai választók olyan elsöprő győzelemhez juttatták őt, amilyent 1976, sőt, néhány vonatkozásban 1964 óta nem láttak.

Az újság szerint a választók ezzel megfeddték a republikánusokat a gazdasági kudarcért. "Meglátjuk, hogy a Demokrata Párt tanult-e bármit is azóta, hogy legutóbb minden hatalom a kezében összpontosult Washingtonban" - írta a lap.

A The Washington Post szerkesztőségi cikkében arról írt, hogy új hajnal köszönt Amerikára, amely régóta küzd a faji megosztottság leküzdéséért. Az újság nem győzi hangsúlyozni: a nemzedéki váltást, a választási térkép átalakulását és a faji kérdésben elért haladást illetően is hatalmas jelentőségű ez a választás.

Az ország egykori rabszolgatartó és megkülönböztetéssel terhelt múltjára utalva megjegyezte: "hogyne lennének megindultak az amerikaiak, amikor afro-amerikai elnökük (lesz)". "Obama győzelme óriási jelentőségű: lehetőség nyílik arra, hogy az ország új, jobb irányba haladjon tovább".

Obama nem tudja eltüntetni Bush örökségét, de esélye lesz arra, hogy javítson Amerika nemzetközi tekintélyén. A The Washington Times úgy fogalmazott, hogy Obama áttörte a fekete amerikaiak körüli korlátot. Mint a lap írta, 20 év óta ő lesz az első elnök, akit nem Clintonnak vagy Bushnak hívnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.