Terrorizmus

Iszlám Állam - Öt embert ítéltek el Macedóniában

Az elítéltek egy tizenegy tagú csoport tagjai voltak, akiket tavaly augusztusban fogtak el.

2016.05.18 15:15MTI

Öt embert ítélt el egy szkopjei bíróság, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak, illetve harcosokat toboroztak a szervezet számára - számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

A macedón bíróság két és féltől négy és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a férfiakat.

Az elítéltek egy tizenegy tagú csoport tagjai voltak, akiket tavaly augusztusban fogtak el. A csoport hat tagját, köztük egy muzulmán hitszónokot, azaz imámot, a csoport ideológiai vezetőjét már márciusban elítéltek a szíriai és iraki harcokban való részvételért, valamint toborzásért.

A rendőrség tavaly négy városban, köztük Szkopjéban lépett akcióba, 21 házat kutattak át, valamint egy internetes kávézót és egy mecsetet.

A macedón törvények tiltják az ország állampolgárainak, hogy külföldi hadseregben vagy félkatonai szervezetben harcoljanak. Ugyanakkor a hivatalos becslések szerint jelenleg is mintegy 130-an harcolnak a szíriai és az iraki harctéren, legalább 16-an pedig már életüket vesztették.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül 30 százaléka muszlim vallású, ugyanakkor a szélsőségek csak kis mértékben vannak jelen a lakosság körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.