Terrorizmus

A Muzulmán Testvériségnek szállító fegyverkereskedőket fogtak el Boszniában

Az elfogottakat illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják.

2016.05.13 15:13MTI

Öt férfit tartóztattak le csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta részében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fegyvereket csempésztek Svédországba - jelentette a boszniai sajtó pénteken.

A boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége pénteken megerősítette, hogy az elfogottakat illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják. Nem hivatalos információk szerint a csempészek Svédországban a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet tagjainak adták el a fegyvereket.

A Wolf RS fedőnevű akció keretében egy héttel korábban Svédországban is őrizetbe vettek egy boszniai származású férfit, két másik után pedig még nyomoznak.

A rendőrség hét helyet vizsgált át, és jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert foglalt le.

A Vecernje Novosti című szerb napilapnak Dzevad Galijasevic terrorelhárítási szakértő elmondta, hogy a Muzulmán Testvériség az egyik legnagyobb felvásárló a feketepiacon. A szervezet majdnem száz éve létezik, és Bosznia-Hercegovinában is mintegy hetven éve jelen van az egyik ága, az Ifjú Muszlimok (Mladi muslimani) nevű szervezet, amelynek még Alija Izetbegovic, Bosznia-Hercegovina első elnöke is a tagja volt. A szervezet eredetileg az iszlám értékek hirdetését és a muszlim lakosság támogatását tűzte ki célul.

A Muzulmán Testvériség elleni egyik legnagyobb akcióra a térségben 1983-ban került sor, amikor mintegy húsz tagjukat tartóztatták le, mert az akkori Jugoszlávia kommunista rendszerének megdöntését tervezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.