Ausztrália leállította Indiát

Nem kap uránt Újdelhi, míg nem írja alá az atomsorompó-szerződést!

Ausztrália új, munkáspárti kormánya közölte kedden egy indiai küldöttel, hogy addig nem szállítanak uránt Újdelhinek, amíg alá nem írja az atomsorompó-szerződést.

2008.01.15 13:23MTI

Ausztrália új, munkáspárti kormánya közölte kedden egy indiai küldöttel, hogy addig nem szállítanak uránt Újdelhinek, amíg alá nem írja az atomsorompó-szerződést. "Azzal az erős politikai kötelezettségvállalással indultunk neki a választásoknak, hogy nem exportálunk uránt olyan államokba, amelyek nem tagjai az atomsorompó-szerződésnek" - mutatott rá Stephen Smith ausztrál külügyminiszter, miután tárgyalt Siam Száránnal, Manmohan Szingh indiai kormányfő különmegbízottjával.

Szárán nem kommentálta a hallottakat a találkozó után, de Smith szerint az állásfoglalás "nem lepte meg" a küldöttet. Tavaly augusztusban John Howard akkori konzervatív miniszterelnök bejelentette: kormánya elvben beleegyezett abba, hogy elad nukleáris fűtőanyagot Indiának a feltételekről folyó tárgyalások sikerének függvényében. Álláspontját azzal védte, hogy az atomenergia kulcsfontosságú a globális felmelegedés megfékezéséhez, tekintve az energiára éhes indiai és kínai gazdaságot.

Az atomsorompó-szerződés tiltja atomfegyverek átadását az azzal nem rendelkező államoknak, ugyanakkor garantálja az országok nukleáris technológiához való hozzáférési jogát békés célú atomenergia-szükségletük kielégítésére, feltéve, hogy atomiparukat alávetik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzésének. India, amely 1998-ban atomfegyverrel rendelkező hatalommá vált, a szerződést azóta sem írta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.