Diplomáciai válság

Csak elhangzott még egyszer a török gúnyvers

Felolvasták a Bundestagban a török államfőt tiltakozásra ösztönző gúnyverset - csak hogy ismertessék... vagy nem.

2016.05.13 08:55MTI

A német szövetségi parlamentben (Bundestag) egy kereszténydemokrata (CDU) képviselő csütörtökön felolvasta azt a Recep Tayyip Erdogant becsmérlő gúnyverset, amely miatt a török államfő a szerző felelősségre vonását kérte a német kormánytól. A képviselő ezzel azt kívánta alátámasztani, hogy az alkotás sérti a török államfő méltóságát, és szétfeszíti a véleményszabadság keretét.

A török elnök az eljárás megindítását a büntető törvénykönyv úgynevezett felségsértési paragrafusa alapján kérte, amely külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe. A kormány eleget tett Ankara kérésének, egyben bejelentette, hogy kezdeményezi a 19. századból származó jogszabály megsemmisítését, mert idejétmúlt, nincs szükség rá.

A CDU/CSU pártszövetség szerint körültekintően kell eljárni, míg a velük kormányzó szociáldemokraták (SPD) és az ellenzéki pártok szerint minél hamarabb törölni kell a felségsértési jogszabályt. A Bundestag így csütörtökön ellenzéki indítványra tárgyalta az ügyet.

A vitában Detlef Seif CDU-s képviselő kifejtette, hogy szerinte a szerző - Jan Böhmermann humorista, televíziós műsorvezető - a vélemény és a művészet szabadságának határát átlépve megsértette a török államfő emberi méltóságát. Állítását alátámasztandó szóról szóra felolvasta a Recep Tayyip Erdogant válogatott durvaságokkal becsmérlő, egyebek között kecskével háló törökként ábrázoló verset.

A felolvasás heves tiltakozást váltott ki, SPD-s és ellenzéki képviselők szerint Detlef Seif jobban tette volna, ha eltekint a gúnyvers ismertetésétől a parlamentben. Az ülést levezető elnök a Bundestaghoz illő szóhasználat alkalmazását kérte a képviselőktől.

Jan Böhmermann a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a török államfőt sértegető versét. Az alkotás körüli botrány miatt több hétre visszavonult, műsorával csütörtök este tér vissza a képernyőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.