Migránsválság

Megérkeztek az első áttelepített menekültek Szlovéniába

A 28 menekült iraki és szíriai állampolgár, akik a menekültkérelmüket még Görögországban nyújtották be, elbírálásuk ugyanakkor Szlovéniában folytatódik tovább.

2016.05.12 15:01MTI

Megérkeztek Szlovéniába csütörtökön az első menekültek Görögországból az uniós áttelepítési program keretében.

A repülőtéri átvizsgálás után, a ljubljanai menekültközpontba szállították őket - közölte Vesna Györkös Znidar belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a 28 menekült iraki és szíriai állampolgár, akik a menekültkérelmüket még Görögországban nyújtották be, elbírálásuk ugyanakkor Szlovéniában folytatódik tovább. Hozzátette: a kérelmeket egyenként dolgozzák fel a szlovén hatóságok, és nem feltétlenül kapja meg mindenki menekültstátust, aki viszont igen, azokat Ljubljanában és Mariborban "integrációs otthonokban" helyezik majd el.

A tervek szerint a migránsoknak egyéves integrációs programokban kell részt venniük. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, és minden segítséget megkapnak az államtól, öt év után viszont elvárják tőlük, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa még szeptember 22-én minősített többséggel döntött arról, hogy Görögországból és Olaszországból 160 ezer migránst telepítenek át az EU más tagállamaiba a szükséges menekültügyi eljárás lefolytatására. Eddig azonban csak kétezer embert sikerült átköltöztetni más uniós országokba.

A szlovén kormány még márciusban döntött úgy, hogy 587 migránst önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól, közülük 20 menekültet a harmadik világból közvetlen átköltöztetéssel. Az áttelepítések májusban kezdődnek, és 2017 szeptemberéig tartanak. Átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába.

Jelenleg Szlovéniában a megérkezetteken túl 340 illegális bevándorló tartózkodik, akik 2015 őszétől 2016 elejéig az ellenőrizetlen migránsáradattal érkeztek az országba a balkáni útvonalon. Tavaly szeptember óta 663 menedékkérelmet nyújtottak be közel-keleti bevándorlók, közülük 13-at hagytak jóvá a szlovén hatóságok. Szlovéniában összesen 20 menedékkérelmet méltányoltak, köztük olyanokét is, akik még a migránsáradat előtt érkeztek az országba. Öten, a menekültstátuson túl különleges védelmet is kaptak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.