Wikileaks

Assange már nem egyedül raboskodik - cicát kapott gyerekeitől

Négy év fogság után új "szobatársa" lett a Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségén: egy kiscica költözött be hozzá.

2016.05.09 19:58ma.hu
Fotók: Twitter

A cica érkezésével gyorsabban telhetnek a napok, a hónapok vagy az évek. Ugyanis senki sem tudja, valójában meddig húzódhat a nagykövetségi fogság – írja a hirado.hu A kölyökmacskát - akinek egyelőre még nem adtak nevet - Assange gyermekekei küldték Londonba apjuknak.

Mint ismeretes, Assange 2012-ben kapott politikai menedékjogot Ecuadortól, azóta él a londoni nagykövetségen. Svédország azóta többször megpróbálta kiadatni a férfit, hogy perbe foghassák a Wikileaks-en publikált dokumentumok közzétételéért.

2015 februárjában az ENSZ egyik megbízott csoportja megállapította, hogy Svédország és az Egyesült Királyság "beletiport" Assange jogaiba.

Assange az ENSZ-hez fordult, kérve, hogy a világszervezet önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja ismerje el jogszerűtlennek a svéd és brit hatóságok intézkedéseit, amelyek miatt kénytelen volt politikai menedékjogot kérni az ecuadori nagykövetségen, amit három és fél éve nem hagyott el.

Az ausztrál férfi szerint azáltal, hogy a képviseletről a lábát sem teheti ki, alapvető szabadságjogaitól van megfosztva, egyebek mellett nem jut napfényhez és friss levegőhöz, valamint megfelelő orvosi ellátáshoz sem.

A világszervezet úgy ítélte meg, hogy a WikiLeaks alapítójának három és fél éves, önkéntes száműzetése Ecuador londoni nagykövetségén önkényes fogva tartásnak minősül. A jogi szakértőkből álló testület döntésének azonban semmilyen formális következménye nem lett a két ország hatóságainak lépéseire.

Fotók: Twitter

Az ausztrál állampolgárságú, 45 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és ezeknek a jelentős részét át is adta médiapartnereinek.

A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján.

Assange-t a svéd körözés alapján 2010 decemberében őrizetbe vették Nagy-Britanniában, és az első fokon eljáró londoni bíróság 2011. februárban jóváhagyta kiadatását.

Az ausztrál férfi 2012 nyarán Ecuador londoni nagykövetségén kért és kapott politikai menedékjogot, és azóta nem tette ki onnan a lábát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.